
Kaj boste skuhali danes?
Kruh iz litoželeznega lonca
Najpreprostejši kruh brez gnetenja - priprava testa vam vzame 5 minut, računajte pa še na čas vzhajanja in peke.
Kruh iz litoželeznega lonca
Najpreprostejši kruh brez gnetenja - priprava testa vam vzame 5 minut, računajte pa še na čas vzhajanja in peke.

Sestavine
- 600 g moke in še malo za pomokanje
- 5 dl vode
- 10 g (1⁄4 kocke) svežega kvasa
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička soli

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 600 g moke in še malo za pomokanje
- 5 dl vode
- 10 g (1⁄4 kocke) svežega kvasa
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička soli
Postopek
Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo nekaj vode. V vodo nadrobimo kvas in vsujemo sladkor. Na rob moke damo sol. Počakamo 10 minut, da kvasec vzhaja, nato prilijemo preostalo vodo in z žlico zmešamo testo. Po potrebi prilijemo še malo vode, a le toliko, da testo lahko zmešamo in da nikjer ni več suhe moke. Skledo pokrijemo s pokrovko in pustimo, da testo na sobni temperaturi vzhaja več ur. Vzhaja lahko tudi čez noč v hladilniku; pol ure pred naslednjim korakom ga vzamemo iz hladilnika, da se nekoliko ogreje.

Litoželezni lonec (s premerom 20 cm) s pokrovko vred damo v hladno pečico in temperaturo nastavimo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Precej tekoče testo iz sklede postrgamo na dobro pomokan pult in ga oblikujemo v hlebček. Ko pečica doseže nastavljeno temperaturo, iz nje vzamemo lonec (pomagamo si s prijemalkami, saj je lonec vroč) in ga po dnu rahlo pomokamo. Vanj prestavimo testo – če pri tem izgubi obliko, ne skrbimo, saj se bo v loncu lepo napihnilo in oblikovalo v popoln hlebček. Testo na vrhu zarežemo, pokrijemo s pokrovko in damo v pečico.

Kruh pokrit pečemo 35–40 minut, nato ga odkrijemo in pečemo še 15 minut, da se skorja lepo zapeče. Ko je kruh pečen, ga iz lonca zvrnemo na rešetko, kjer naj se ohladi.
Nasvet
Za kruh lahko uporabimo poljubno moko; najbolje se obnesejo pšenična bela, polbela ali črna moka. Če želimo ajdov, koruzni, pirin ali polnozrnat pšenični kruh, tretjino moke zmešamo z dvema tretjinama bele gladke moke in po potrebi prilagodimo količino vode (pririno in ajdovo testo potrebuje manj vode, sicer je pretekoče).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krompirjevi cmoki s hašejem
Krompirjeve cmoke polnimo tudi z mesom, in ne samo s slivami.