Kaj boste skuhali danes?
Kruh iz litoželeznega lonca
Najpreprostejši kruh brez gnetenja - priprava testa vam vzame 5 minut, računajte pa še na čas vzhajanja in peke.
Kruh iz litoželeznega lonca
Najpreprostejši kruh brez gnetenja - priprava testa vam vzame 5 minut, računajte pa še na čas vzhajanja in peke.
Sestavine
- 600 g moke in še malo za pomokanje
- 5 dl vode
- 10 g (1⁄4 kocke) svežega kvasa
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička soli
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 600 g moke in še malo za pomokanje
- 5 dl vode
- 10 g (1⁄4 kocke) svežega kvasa
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička soli
Postopek
Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo nekaj vode. V vodo nadrobimo kvas in vsujemo sladkor. Na rob moke damo sol. Počakamo 10 minut, da kvasec vzhaja, nato prilijemo preostalo vodo in z žlico zmešamo testo. Po potrebi prilijemo še malo vode, a le toliko, da testo lahko zmešamo in da nikjer ni več suhe moke. Skledo pokrijemo s pokrovko in pustimo, da testo na sobni temperaturi vzhaja več ur. Vzhaja lahko tudi čez noč v hladilniku; pol ure pred naslednjim korakom ga vzamemo iz hladilnika, da se nekoliko ogreje.
Litoželezni lonec (s premerom 20 cm) s pokrovko vred damo v hladno pečico in temperaturo nastavimo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Precej tekoče testo iz sklede postrgamo na dobro pomokan pult in ga oblikujemo v hlebček. Ko pečica doseže nastavljeno temperaturo, iz nje vzamemo lonec (pomagamo si s prijemalkami, saj je lonec vroč) in ga po dnu rahlo pomokamo. Vanj prestavimo testo – če pri tem izgubi obliko, ne skrbimo, saj se bo v loncu lepo napihnilo in oblikovalo v popoln hlebček. Testo na vrhu zarežemo, pokrijemo s pokrovko in damo v pečico.
Kruh pokrit pečemo 35–40 minut, nato ga odkrijemo in pečemo še 15 minut, da se skorja lepo zapeče. Ko je kruh pečen, ga iz lonca zvrnemo na rešetko, kjer naj se ohladi.
Nasvet
Za kruh lahko uporabimo poljubno moko; najbolje se obnesejo pšenična bela, polbela ali črna moka. Če želimo ajdov, koruzni, pirin ali polnozrnat pšenični kruh, tretjino moke zmešamo z dvema tretjinama bele gladke moke in po potrebi prilagodimo količino vode (pririno in ajdovo testo potrebuje manj vode, sicer je pretekoče).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke