
Piščančje prsi s kremnim pestom in pečenim paradižnikom
Pesto se odlično prileže tudi k mesu in ne samo k testeninam.
Piščančje prsi s kremnim pestom in pečenim paradižnikom
Pesto se odlično prileže tudi k mesu in ne samo k testeninam.

Sestavine
- 4 kosi piščančjih prsi brez kosti in kože
- 3 žlice domačega pesta (glej spodaj)
- 80 g maskarponeja
- 4 žlice olja
- 100 g drobtin, narejenih iz en dan starega kruha
- 180 g češnjevih paradižnikov na vejici
- pest pinjol
- nekaj lističev bazilike
- sol
- poper

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 4 kosi piščančjih prsi brez kosti in kože
- 3 žlice domačega pesta (glej spodaj)
- 80 g maskarponeja
- 4 žlice olja
- 100 g drobtin, narejenih iz en dan starega kruha
- 180 g češnjevih paradižnikov na vejici
- pest pinjol
- nekaj lističev bazilike
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Z ostrim koničastim nožem zarežemo žep v vsak kos piščančjih prsi. Maskarpone zmešamo s pestom in z njim previdno napolnimo žepke. Maso pri odprtini zgladimo, da preprečimo uhajanje.
Z žlico olja premažemo meso in ga začinimo s soljo in poprom. Drobtine naredimo tako, da v sekljalniku zdrobimo sredico belega kruha. Damo jih na krožnik in začinimo. Piščančje prsi položimo na krožnik in jih vsenaokrog obložimo z drobtinami. Pekač narahlo premažemo z oljem. Vejice paradižnika prerežemo tako, da po dva ali trije paradižniki ostanejo skupaj. Prsi položimo v pekač, dodamo paradižnik in vse pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo 20 do 25 minut, da se piščanec obarva zlato in je tudi v notranjosti pečen. Potresemo jih s pinjolami in pečemo še 2 minuti. Preden jed postrežemo, jo okrasimo s svežimi lističi bazilike.
Domači pesto
V sekljalniku sesekljamo veliko pest listov bazilike (približno 40 g), 30 g praženih pinjol, 30 g drobno naribanega parmezana, 1 strt strok česna in 3 žlice oljčnega olja. V hladilniku lahko pesto hranimo dan ali dva, če ga pokrijemo z oljem pa 3 do 4 dni.