
Pirin narastek z ovsenimi kosmiči
Zajtrk, ki je lahko tudi sladica.
Pirin narastek z ovsenimi kosmiči
Zajtrk, ki je lahko tudi sladica.

Sestavine
- 100 g masla
- 125 g medu
- 3 rumenjaki
- 6 žlic mleka
- 2 žlici vinjaka ali ruma
- 80 g pirine moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g mandarin (krhlji iz pločevinke)
- 100 g dateljnov (olupljenih, brez koščic, narezanih na koščke)
- 3 beljaki
- maslo za modelčke

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 100 g masla
- 125 g medu
- 3 rumenjaki
- 6 žlic mleka
- 2 žlici vinjaka ali ruma
- 80 g pirine moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g mandarin (krhlji iz pločevinke)
- 100 g dateljnov (olupljenih, brez koščic, narezanih na koščke)
- 3 beljaki
- maslo za modelčke
Postopek
Modelčke namažemo z maslom in jih postavimo na hladno. V kotliček za stepanje damo maslo, med in rumenjake. Nad paro penasto stepemo, nato pa kotliček postavimo v ledeno mrzlo vodo in stepamo, dokler se masa ne ohladi. Vmešamo še mleko in vinjak ali rum.
Pirino moko pomešamo z ovsenimi kosmiči in v tej zmesi povaljamo mandarine in dateljne, nato pa vse skupaj dodamo k rumenjakovi masi in previdno zmešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga prav tako previdno vmešamo v maso.
Maso za pirin narastek napolnimo v pripravljene modelčke. Zložimo jih v globok pekač, ki smo ga napolnili z vodo, in postavimo za približno 25 minut v pečico, ki smo jo segreli na 140 °C.