
Pikantna juha iz korenovk in leče
Pikantna juha iz korenovk in leče

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 sladka krompirja
- 2 korenčka
- 2 pastinaka
- 1 rdeč čili
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 80 g suhe zelene leče
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 4 dl mleka
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 100 g jogurta

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 sladka krompirja
- 2 korenčka
- 2 pastinaka
- 1 rdeč čili
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 80 g suhe zelene leče
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 4 dl mleka
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 100 g jogurta
Postopek
Čebulo, sladki krompir, korenček in pastinak olupimo. Čebulo drobno nasekljamo, preostalo korenasto zelenjavo pa narežemo na kockice. Čiliju odstranimo semena in ga tudi narežemo na kockice.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut, da se zmehča. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo še 5 minut; dve minuti pred koncem dodamo še čili in kumino.
V kozico dodamo lečo in jušno osnovo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhljamo 25 minut, da se leča in preostala zelenjava skuhata. Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom, med mešanjem dodajamo mleko in po potrebi še malo jušne osnove ali vode. Solimo, popramo in še enkrat zavremo.
Juho posujemo s koriandrom ali peteršiljem, nalijemo jo v jušne skodelice in postrežemo z žlico jogurta.