
Juha s špinačo, lečo in karijem
Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.
Juha s špinačo, lečo in karijem
Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.

Sestavine
- 1 čebula
- 1⁄2 žličke ostrega čilija v prahu (ali po okusu)
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica srednje ostrega karija v prahu
- 150 g suhe rjave leče
- 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
- 500 g špinače
- sok 2 bio limon (ali po okusu)
zeliščni pesto
- 1 velik strok česna
- 1 žlica repičnega olja
- velik šop koriandra ali peteršilja
- 30 g popraženih indijskih oreškov
- naribana lupinica 2 bio limon

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 1 čebula
- 1⁄2 žličke ostrega čilija v prahu (ali po okusu)
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica srednje ostrega karija v prahu
- 150 g suhe rjave leče
- 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
- 500 g špinače
- sok 2 bio limon (ali po okusu)
zeliščni pesto
- 1 velik strok česna
- 1 žlica repičnega olja
- velik šop koriandra ali peteršilja
- 30 g popraženih indijskih oreškov
- naribana lupinica 2 bio limon
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. V veliki kozici segrejemo olje. Dodamo čebulo in pražimo 8 minut, da se zmehča in postekleni. Primešamo česen, čili, kumin in kari ter pražimo še 1 minuto. Dodamo lečo in jušno osnovo ter na srednji do nizki temperaturi nežno kuhamo 30 minut.
Koriander ali peteršilj, olje, česen, indijske oreške in limonovo lupinico damo v multipraktik, dodamo 1 do 2 žlici vode in zmeljemo v grob pesto. Damo ga v skledo in prihranimo.
V juho vmešamo špinačo in kuhamo 5 minut, da ovene. Polovico juhe damo v zmogljiv mešalnik in jo gladko zmeljemo, nato jo vrnemo v kozico in zmešamo s preostankom juhe. Primešamo limonov sok po okusu.
Juho razdelimo v skodele in vsako porcijo obložimo z zeliščnim pestom.