
Juha s špinačo, lečo in karijem
Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.
Juha s špinačo, lečo in karijem
Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.

Sestavine
- 1 čebula
- 1⁄2 žličke ostrega čilija v prahu (ali po okusu)
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica srednje ostrega karija v prahu
- 150 g suhe rjave leče
- 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
- 500 g špinače
- sok 2 bio limon (ali po okusu)
zeliščni pesto
- 1 velik strok česna
- 1 žlica repičnega olja
- velik šop koriandra ali peteršilja
- 30 g popraženih indijskih oreškov
- naribana lupinica 2 bio limon

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 čebula
- 1⁄2 žličke ostrega čilija v prahu (ali po okusu)
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica srednje ostrega karija v prahu
- 150 g suhe rjave leče
- 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
- 500 g špinače
- sok 2 bio limon (ali po okusu)
zeliščni pesto
- 1 velik strok česna
- 1 žlica repičnega olja
- velik šop koriandra ali peteršilja
- 30 g popraženih indijskih oreškov
- naribana lupinica 2 bio limon
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. V veliki kozici segrejemo olje. Dodamo čebulo in pražimo 8 minut, da se zmehča in postekleni. Primešamo česen, čili, kumin in kari ter pražimo še 1 minuto. Dodamo lečo in jušno osnovo ter na srednji do nizki temperaturi nežno kuhamo 30 minut.
Koriander ali peteršilj, olje, česen, indijske oreške in limonovo lupinico damo v multipraktik, dodamo 1 do 2 žlici vode in zmeljemo v grob pesto. Damo ga v skledo in prihranimo.
V juho vmešamo špinačo in kuhamo 5 minut, da ovene. Polovico juhe damo v zmogljiv mešalnik in jo gladko zmeljemo, nato jo vrnemo v kozico in zmešamo s preostankom juhe. Primešamo limonov sok po okusu.
Juho razdelimo v skodele in vsako porcijo obložimo z zeliščnim pestom.