Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jabolčni kolač z marcipanom

Ljubek jabolčni kolač za idilično jesensko sladkanje

Jabolčni kolač z marcipanom

Ljubek jabolčni kolač za idilično jesensko sladkanje

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

krhko testo

  • 150 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak
  • ščep soli

nadev

  • 1⁄2 vrečke vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica 1⁄2 bio limone
  • 170 g surove marcipanove mase
  • 170 g sladkorja v prahu
  • 170 g masla
  • 4 jajca
  • 180 g moke in še malo za delovno površino
  • ščepec soli
  • 2–3 čvrsta jabolka
  • pest brusnic ali 3–4 žlice brusničnega džema
  • cimet v prahu
  • sladkor v prahu za posip

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

krhko testo

  • 150 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak
  • ščep soli

nadev

  • 1⁄2 vrečke vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica 1⁄2 bio limone
  • 170 g surove marcipanove mase
  • 170 g sladkorja v prahu
  • 170 g masla
  • 4 jajca
  • 180 g moke in še malo za delovno površino
  • ščepec soli
  • 2–3 čvrsta jabolka
  • pest brusnic ali 3–4 žlice brusničnega džema
  • cimet v prahu
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Za krhko testo na delovno površino presejemo moko. V sredini naredimo jamico, damo vanjo sladkor v prahu, rumenjak, vaniljev sladkor, limonovo lupinico in sol ter vse dobro pregnetemo. Maslo narežemo na koščke in ga vgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga za 2 uri damo v hladilnik. Nato ga na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo dno tortnega modela premera 24 ali 26 cm.

2

Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Marcipan zmešamo z žlico vode. Maslo in sladkor v prahu močno penasto stepemo, dodamo marcipan, nato pa postopoma primešamo še jajca. Dodamo sol, vaniljev sladkor in limonovo lupinico. Nazadnje nežno primešamo presejano moko in nadev namažemo na testo.

3

Jabolka olupimo in jih prečno narežemo na slab centimeter debele rezine. Z modelčkom za piškote iz njih izrežemo peščišče in rezine porazdelimo po kolaču ter jih rahlo vtisnemo v nadev. V prostorček sredi vsake rezine damo žličko brusnic ali brusničnega džema in kolač posujemo s cimetom. Pečemo ga 70 minut, hladnega pa posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.