© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Karamelne tortice

Biskvitne tortice z bogato kremo bodo kot nalašč za pomladansko čajanko

Karamelne tortice

Biskvitne tortice z bogato kremo bodo kot nalašč za pomladansko čajanko

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
karamelne tortice

Sestavine

biskvit

  • 3 jajca
  • 160 g sladkorja v prahu
  • malo vaniljevega sladkorja
  • 140 g gladke moke
  • 40 g masla

krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1⁄2 zavitka praška za vaniljev puding
  • 1 rumenjak
  • veliko šilce ruma
  • 200 g sladkorja
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 5 dl sladke smetane
  • 2 lističa želatine
  • celi lešniki za okras
moj naj recept19.jpg

Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj

»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Sestavine

biskvit

  • 3 jajca
  • 160 g sladkorja v prahu
  • malo vaniljevega sladkorja
  • 140 g gladke moke
  • 40 g masla

krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1⁄2 zavitka praška za vaniljev puding
  • 1 rumenjak
  • veliko šilce ruma
  • 200 g sladkorja
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 5 dl sladke smetane
  • 2 lističa želatine
  • celi lešniki za okras

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C. Za biskvit jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo z eno tretjino sladkorja v prahu in vaniljevim sladkorjem. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg. Maslo razpustimo in ga skupaj s snegom in presejano moko previdno primešamo rumenjakovi zmesi. Maso razporedimo na na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut. Pustimo, da se ohladi, nato previdno odstranimo papir. Z okroglim modelčkom za krofe iz biskvita izrežemo manjše kroge in jih položimo na delovno površino.

2

Za kremo iz mleka in praška za puding pripravimo puding. Izboljšamo ga z rumenjakom in rumom ter pustimo, da se ohladi, nato pa pretlačimo skozi fino cedilo.

3

Sladkor raztopimo v rjav karamel in ga tri četrtine damo v drugo kozico. Zalijemo z 2,5 dl vode in pokuhamo v gost sirup. V preostali stopljeni sladkor damo lešnike in jih na hitro prepražimo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih naribamo oziroma zmeljemo. Sirup naj se ohladi, nato pa ga v električnem mešalniku zmešamo s pudingom.

4

Smetano stepemo. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožmemo in raztopimo v vodni kopeli. Skupaj s smetano jo primešamo pudingu. Ko se krema nekoliko strdi, jo damo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in nabrizgamo na polovico biskvitnih krogov. Kremo pokrijemo s preostalimi krogi in na vsak kolaček nabrizgamo še rozeto. Posujemo s karameliziranimi naribanimi lešniki in okrasimo s celimi lešniki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.