
Karamelne tortice
Biskvitne tortice z bogato kremo bodo kot nalašč za pomladansko čajanko
Karamelne tortice
Biskvitne tortice z bogato kremo bodo kot nalašč za pomladansko čajanko

Sestavine
biskvit
- 3 jajca
- 160 g sladkorja v prahu
- malo vaniljevega sladkorja
- 140 g gladke moke
- 40 g masla
krema
- 2,5 dl mleka
- 1⁄2 zavitka praška za vaniljev puding
- 1 rumenjak
- veliko šilce ruma
- 200 g sladkorja
- 2 žlici celih lešnikov
- 5 dl sladke smetane
- 2 lističa želatine
- celi lešniki za okras

'Marry me pasta' - 'Za oženit' dobra jed, pripravljena v vsega pol ure
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Bralka sprašuje: "Ali so pesini listi užitni?"
"Pesini listi so videti zelo privlačni. Doslej sem jih vedno zavrgla, a sem pomislila, da so morda celo užitni. Ali jih lahko jemo in kako jih pripravimo?"

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.
Sestavine
biskvit
- 3 jajca
- 160 g sladkorja v prahu
- malo vaniljevega sladkorja
- 140 g gladke moke
- 40 g masla
krema
- 2,5 dl mleka
- 1⁄2 zavitka praška za vaniljev puding
- 1 rumenjak
- veliko šilce ruma
- 200 g sladkorja
- 2 žlici celih lešnikov
- 5 dl sladke smetane
- 2 lističa želatine
- celi lešniki za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Za biskvit jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo z eno tretjino sladkorja v prahu in vaniljevim sladkorjem. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg. Maslo razpustimo in ga skupaj s snegom in presejano moko previdno primešamo rumenjakovi zmesi. Maso razporedimo na na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut. Pustimo, da se ohladi, nato previdno odstranimo papir. Z okroglim modelčkom za krofe iz biskvita izrežemo manjše kroge in jih položimo na delovno površino.
Za kremo iz mleka in praška za puding pripravimo puding. Izboljšamo ga z rumenjakom in rumom ter pustimo, da se ohladi, nato pa pretlačimo skozi fino cedilo.
Sladkor raztopimo v rjav karamel in ga tri četrtine damo v drugo kozico. Zalijemo z 2,5 dl vode in pokuhamo v gost sirup. V preostali stopljeni sladkor damo lešnike in jih na hitro prepražimo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih naribamo oziroma zmeljemo. Sirup naj se ohladi, nato pa ga v električnem mešalniku zmešamo s pudingom.
Smetano stepemo. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožmemo in raztopimo v vodni kopeli. Skupaj s smetano jo primešamo pudingu. Ko se krema nekoliko strdi, jo damo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in nabrizgamo na polovico biskvitnih krogov. Kremo pokrijemo s preostalimi krogi in na vsak kolaček nabrizgamo še rozeto. Posujemo s karameliziranimi naribanimi lešniki in okrasimo s celimi lešniki.