
Pečeni losos
Pečeni losos

Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.

Kosilo v hipu: Omake za testenine, ki jih pripravite v 20 minutah
Medtem ko zavrete vodo in skuhate testenine, bo omaka že na mizi. Odkrijte devet hitrih receptov za slastno kosilo v 20 minutah.

3 enostavni recepti z vrtnicami, ki vas bodo navdušili
Vrtnice niso le simbol ljubezni in lepote, temveč imajo pomembno mesto tudi v kulinariki. Kako dišave teh čudovitih rož enostavno prenesti na krožnik?
Sestavine
- 1 losos (2 kg), filetiran, s kožo vred
- 1 limona
- dobra pest mešanih zelišč (npr. peteršilj, koper, krebuljica ali pehtran)
- 2 lovorova lista
- 1–2 šalotki
- malo belega vina
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na rezine. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. En lososov file položimo na aluminijasto folijo ali papir za peko, tako da je koža spodaj. Obložimo ga z limonovimi rezinami in posujemo s šalotko in zelišči, solimo in popramo ter pokrijemo z drugim filejem, tako da je koža zgoraj. Lososa na dveh ali treh mestih prevežemo z vrvico, poškropimo z belim vinom in zavijemo v aluminijasto folijo ali papir za peko. Zavitega lososa lahko v hladilniku hranimo do 3 ure.
Zavitega lososa položimo v nizek pekač in pečemo od 50 minut do ene ure, da je losos skoz in skoz pečen – preverimo tako, da z nožem zabodemo v file; če se meso zlahka lušči v kosme, je pečeno. Lososa lahko postrežemo kar v foliji ali papirju za peko, lahko pa ga tudi previdno vzamemo iz ovoja in položimo na krožnik. Narežemo ga na porcije in jih postrežemo z limono in majonezo z drobnjakom, s pečenim krompirjem in brokolijem, na kratko kuhanim na sopari.
Nasvet
V ribarnici težko dobimo točno 2 kg težkega lososa. V tem primeru raje vzamemo težjega. Ostanki te jedi so odlični tudi hladni, lahko pa jih uporabimo za ribje polpete ali ribjo pito.
Soparjen brokoli
V težki kozici zavremo osoljeno vodo (sega naj 2 cm visoko), dodamo 400 g na cvetove narezanega brokolija in ga kuhamo 2 minuti. Odcedimo, začinimo in takoj postrežemo.