
Kaj boste skuhali danes?
Fižolova juha s paradižnikom in trsko
Trska se odlično znajde v družbi fižola in paradižnika.
Fižolova juha s paradižnikom in trsko
Trska se odlično znajde v družbi fižola in paradižnika.

Poznate razliko med trsko, polenovko in bakalarjem?
Sestavine
- 400 g trske
- 1 čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g olupljenih paradižnikov
- 300 g kuhanega belega fižola
- kajenski poper
- ½ žličke suhega šetraja ali origana
- sol
- sveže zmlet črni poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 400 g trske
- 1 čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g olupljenih paradižnikov
- 300 g kuhanega belega fižola
- kajenski poper
- ½ žličke suhega šetraja ali origana
- sol
- sveže zmlet črni poper
Postopek
Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in v dovolj veliki kozici steklasto zarumenimo na kančku oljčnega olja. Skupaj s sokom dodamo olupljene paradižnike in pokrito kuhljamo 15 minut. Nato dodamo fižol ter začinimo s kajenskim poprom, šetrajem in soljo. Dolijemo malo vode (fižol naj ne bo pokrit z vodo), na »fižolovo posteljico« nadevamo ribe, kozico pokrijemo in vse skupaj kuhljamo pri nizki temperaturi slabih 20 minut.
Ribe razrežemo na večje kose, previdno premešamo z ostalimi sestavinami v kozici, po okusu začinimo, pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo.
Nasvet
Enolončnico lahko izboljšamo s poljubnimi zelišči (lovor, timijan, rožmarin), česnom in/ali pa s kančkom kisa ali limonovega soka.
Priljubljeni recepti
Pečene svinjske zarebrnice s koromačem in krompirjem
Kosilo iz enega pekača za kosilo brez muje
Zelena mineštra s stročjim fižolom in bobom
Svinjska pečenka na način Wellington
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom