
Brodet iz plemenitih rib
Brodet iz plemenitih rib

Sestavine
- 2 kg mešanih kakovostnih rib za brodet (škarpina, lastovica, morska žaba, ugor…)
- 6 škampov
- 1 kg svežega paradižnika (ali 800 g paradižnika iz pločevinke)
- 2,5 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 800 g čebule
- 200 g šalotke
- 8 strokov česna
- šopek peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1,5 dl oljčnega olja
- 2,5 dl suhega belega vina
- ½ dl vinskega kisa
- 1 žlica kaper
- pest črnih oliv (po želji)
- čili (po želji)
- sol in poper

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 2 kg mešanih kakovostnih rib za brodet (škarpina, lastovica, morska žaba, ugor…)
- 6 škampov
- 1 kg svežega paradižnika (ali 800 g paradižnika iz pločevinke)
- 2,5 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 800 g čebule
- 200 g šalotke
- 8 strokov česna
- šopek peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1,5 dl oljčnega olja
- 2,5 dl suhega belega vina
- ½ dl vinskega kisa
- 1 žlica kaper
- pest črnih oliv (po želji)
- čili (po želji)
- sol in poper
Postopek
Čebulo, šalotko in česen olupimo ter drobno nasekljamo. Če imamo svež paradižnik, ga blanširamo in olupimo, mu odstranimo semena in ga narežemo na kocke. Ribe očistimo in narežemo na večje kose.
V veliki kozici segrejemo olje in na njem počasi prepražimo čebulo in šalotko, da se zelo zmehčata (to lahko traja pol ure), dodamo česen in ga na kratko prepražimo. Dodamo nasekljan in pasiran paradižnik, peteršilj in lovorov list, solimo in popramo ter kuhamo toliko časa, da dobimo gosto omako.
V omako vstavimo kose rib ter prilijemo vino in kis. Tekočine mora biti toliko, da so ribe pokrite; če niso, dolijemo še malo vode ali ribje jušne osnove. Kuhamo še približno 15 minut, nato dodamo škampe in kuhamo še 6 do 8 minut, da se vse skuha, omaka pa se spet zgosti. Brodeta ne mešamo, le občasno pretresemo posodo, v kateri se kuha. Na koncu dodamo še kapre ter po želji še nasekljan čili in olive ter pustimo, da brodet nekaj časa počiva, nato ga postrežemo s polento.
Nasvet
Ribje glave lahko odrežemo in jih skupaj z drugimi obrezki uporabimo za jušno osnovo, ki jo dodamo v brodet, ali pa jih kuhamo skupaj z drugimi deli rib ter postrežemo z brodetom. Po mnenju mnogih je v glavah najokusnejše meso.
Ugor
Ugor je zelo zaželen v brodetu, vendar pazite, najboljši je sprednji del ugorja, od glave do zadnjične odprtine, zadnji del pa je poln kosti.