Kaj boste skuhali danes?
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Sestavine
- 1 žlica lističev zelenega čaja
- 2 žlici surovega belega riža
- 2 žlici mehkega rjavega sladkorja
- 4 fileji lososa po pribl. 150 g
- oljčno olje
- ½ kumare
- 4 rdeče redkvice
- 2 pesti rukole
- rdeči vinski kis
- zelišča za posip
zeliščna majoneza
- 2 rumenjaka
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici blagega oljčnega olja
- 1 stisk limonovega soka
- velika pest drobno sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, drobnjak in pehtran)
- sol
- beli poper
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 1 žlica lističev zelenega čaja
- 2 žlici surovega belega riža
- 2 žlici mehkega rjavega sladkorja
- 4 fileji lososa po pribl. 150 g
- oljčno olje
- ½ kumare
- 4 rdeče redkvice
- 2 pesti rukole
- rdeči vinski kis
- zelišča za posip
zeliščna majoneza
- 2 rumenjaka
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici blagega oljčnega olja
- 1 stisk limonovega soka
- velika pest drobno sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, drobnjak in pehtran)
- sol
- beli poper
Postopek
Za majonezo v skledi dobro stepamo rumenjaka in gorčico, nato po kapljicah dodajamo olje in ves čas stepamo, da se zgosti. Vmešamo limonov sok in zelišča, solimo in popramo. Shranimo v hladilnik, kjer se obdrži do dva dni.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo z aluminijasto folijo. Zmešamo čajne lističe, riž in sladkor ter posujemo po foliji. Odrežemo še en kos folije in ga zgibamo tako, da dobimo pravokotnik, ki se bo prilegal pekaču. V to folijo naredimo veliko majhnih luknjic in nanjo položimo lososove fileje s kožo navzdol.
Pekač z rižem in čajem pristavimo na štedilnik na precej visoko temperaturo, da se začne čaj rahlo dimiti, nato na vrh položimo folijo z lososom. Pekač tesno pokrijemo z dodatno folijo in postavimo v pečico. Pečemo 5 minut, če želimo, da je losos v sredini še surov, ali 8 minut, če imamo raje prepečenega. Poškropimo ga z oljčnim oljem in solimo.
Kumaro z lupilnikom za zelenjavo narežemo na trakove, redkvice pa na tanke rezine. Na štiri krožnike damo po malo zeliščne majoneze, jo razmažemo z žlico in nanjo položimo lososa. Priložimo zabeljeno solato, osujemo z zelišči in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Smuti z ledenimi kockami
Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici
Krompirjeva solata s kislo smetano in hrenom
Klasična krompirjeva solata je odlična, a še boljša je, če jo nadgradimo s hrenom.