
Pečene svinjske zarebrnice s koromačem in krompirjem
Kosilo iz enega pekača za kosilo brez muje
Pečene svinjske zarebrnice s koromačem in krompirjem
Kosilo iz enega pekača za kosilo brez muje

Sestavine
- 2 krompirja
- 1 gomolj koromača
- 1 rdeča paprika
- 4 vejice timijana
- 4 neolupljeni stroki česna
- 1 žlica paste iz paradižnikov, sušenih na soncu
- 3 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 4 svinjske zarebrnice
- sol
- poper

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.

Recept za svinjska rebrca, ki se kar stopijo v ustih
Ni ga piknika brez čevapčičev, pleskavic, stejkov in perutničk, a kraljestvo žara pripada svinjini - od kotletov, in slanine, pa do ribice, reber in klobas. A kako pripraviti sočno svinjsko meso na žaru, ki se bo kar stopilo v ustih?

Recepti za tople in hladne poletne juhe
Tudi v toplejših mesecih prijajo juhe, kajpak prilagojene sezoni. Kadar je zunaj vroče, se ohladimo s hladno melonino juho ali pripravimo bučno juho z meto, ki tudi osveži. Kaj pa na deževne dni? Mi takrat stavimo na krompirjevo juho z veliko drobnjaka. Pa vi?
Sestavine
- 2 krompirja
- 1 gomolj koromača
- 1 rdeča paprika
- 4 vejice timijana
- 4 neolupljeni stroki česna
- 1 žlica paste iz paradižnikov, sušenih na soncu
- 3 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 4 svinjske zarebrnice
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir olupimo in vsakega narežemo na 8 delov. Koromačev gomolj očistimo in narežemo na 8 krhljev. Papriko razpolovimo, odstranimo semenje in tudi njo narežemo na 8 delov. Narezano zelenjavo damo v pekač in jo solimo. Premešamo, dodamo še timijanove vejice in neolupljene stroke česna ter zalijemo z zelenjavno osnovo, ki smo jo zmešali s paradižnikovo pasto. Pekač pokrijemo s folijo in jo zavihamo tako, da je pekač tesno zaprt. Zelenjavo pečemo 30 minut, nato pekač vzamemo iz pečice in temperaturo v pečici zvišamo na 220 °C.
Svinjske zarebrnice solimo in popramo. S pekača odstranimo folijo in meso položimo med zelenjavo. Pekač vrnemo v pečico in nepokrito pečemo še 15 do 20 minut, da se meso speče in lepo obarva. Meso in zelenjavo na krožnikih pokapljamo z omako, ki je nastala med peko.
Nasvet
To jed lahko pripravimo tudi s piščancem. Osem piščančjih stegen solimo, položimo na zelenjavo in pekač pokrijemo s folijo. pečemo jih skupaj z zelenjavo pol ure, nato pekač vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo, folijo odstranimo in v pekač dodamo 250 g češnjevih paradižnikov. Vse pokapamo z malo oljčnega olja in jed dokončamo kot prej.