Kaj boste skuhali danes?
Bezgov sirup
Zmešajmo ga z mineralno vodo, belim vinom ali penino za osvežilen napitek!
Bezgov sirup
Zmešajmo ga z mineralno vodo, belim vinom ali penino za osvežilen napitek!
Sestavine
- 2 litra vode
- 20 bezgovih cvetov
- 2 kg sladkorja
- 2 manjši limoni
- 2 žlici citronske kisline
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 2 litra vode
- 20 bezgovih cvetov
- 2 kg sladkorja
- 2 manjši limoni
- 2 žlici citronske kisline
Postopek
Bezgove cvetove operemo in skrbno preberemo. Vodo zavremo in nekoliko ohladimo. Še mlačni vodi dodamo sladkor, da se raztopi. Limoni operemo in narežemo na rezine.
Velik kozarec za vlaganje (s prostornino 5 litrov) operemo z vročo vodo in vanj v plasteh nadevamo bezgove cvetove in limonove rezine. Potresemo s citronsko kislino in prelijemo s sladkorno raztopino. V pokritem kozarcu pustimo na soncu 6 dni, vsak dan ga dvakrat ali trikrat premešamo. Sirup precedimo in nalijemo v steklenice.
Nasvet
Bezgov sirup lahko mešamo z navadno ali mineralno vodo, s sodavico ali penečim vinom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Skutni zavitek z grozdjem
Nežna kombinacija skute in grozdja je kot nalašč za jesenski posladek.