
Veganski pastinakovi njoki
Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.
Veganski pastinakovi njoki
Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.

Sestavine
- 400 g pastinaka
- 600 g krompirja
- 3 stroki česna
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 200 g moke tipa '00'
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
- 30 g orehov, ko postrežemo

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.

Hitro poletno kosilo: slastne jedi, ki so pripravljene brez dolgega kuhanja
Poletje je čas, ko želimo hitro pripravljene, lahkotne in okusne jedi. Tu je nekaj idej, ki vas ne bodo prikovale za štedilnik.

Sočen domač burger, ki vas bo navdušil s sestavinami in preprosto pripravo
Sploščeni burger ali smash burger je postal prava ikona enostavnega, a izjemno okusnega burgerja. Kaj je njegova skrivnost? Karamelizirana skorjica, sočno meso in preprosta sestava brez odvečnih dodatkov.
Sestavine
- 400 g pastinaka
- 600 g krompirja
- 3 stroki česna
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 200 g moke tipa '00'
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
- 30 g orehov, ko postrežemo
Postopek
Timijan osmukamo. Orehe suho popražimo in grobo nasekljamo.
Pastinak in krompir olupimo, narežemo na kose ter ju skupaj s česnom skuhamo v osoljeni vodi. Ko so kuhani, odlijemo vodo in nekaj minut počakamo, da vlaga izpari. Nato jih pretlačimo z muškatnim oreškom, moko in kvasnimi kosmiči ter solimo in popramo. Z rokami zgnetemo čvrsto homogeno testo (po potrebi dodamo še malo moke).
V večji kozici zavremo osoljeno vodo. Testo damo na pomokano delovno površino in ga razrežemo na štiri večje dele. Vsakega oblikujemo v klobaso, ki je dolga približno 35 cm in široka 2,5 cm. S topim robom jedilnega noža narežemo klobase na majhne njoke v obliki blazinice, dolge približno 2 cm. Kuhamo jih v več porcijah po 1 minuto oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Nato jih s penovko poberemo iz vode in odcedimo na papirnati brisači.
V ponvi na zmerni temperaturi segrejemo 2 žlici olja, da se zalesketa. Nanj stresemo tretjino njokov in jih pečemo približno 3 do 4 minute, da se na obeh straneh zlato obarvajo. S penovko jih prestavimo na krožnik, medtem ko pečemo preostale (po potrebi v ponev vsakič vlijemo še malo olja). Ko so vsi njoki popečeni, jih vrnemo v ponev, dobro pregrejemo in razdelimo na štiri krožnike. Po okusu jih popramo, nato pa potresemo s timijanom in praženimi orehi ter pokapamo z malo oljčnega olja.