
Veganski pastinakovi njoki
Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.
Veganski pastinakovi njoki
Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.

Sestavine
- 400 g pastinaka
- 600 g krompirja
- 3 stroki česna
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 200 g moke tipa '00'
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
- 30 g orehov, ko postrežemo

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.
Sestavine
- 400 g pastinaka
- 600 g krompirja
- 3 stroki česna
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 200 g moke tipa '00'
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
- 30 g orehov, ko postrežemo
Postopek
Timijan osmukamo. Orehe suho popražimo in grobo nasekljamo.
Pastinak in krompir olupimo, narežemo na kose ter ju skupaj s česnom skuhamo v osoljeni vodi. Ko so kuhani, odlijemo vodo in nekaj minut počakamo, da vlaga izpari. Nato jih pretlačimo z muškatnim oreškom, moko in kvasnimi kosmiči ter solimo in popramo. Z rokami zgnetemo čvrsto homogeno testo (po potrebi dodamo še malo moke).
V večji kozici zavremo osoljeno vodo. Testo damo na pomokano delovno površino in ga razrežemo na štiri večje dele. Vsakega oblikujemo v klobaso, ki je dolga približno 35 cm in široka 2,5 cm. S topim robom jedilnega noža narežemo klobase na majhne njoke v obliki blazinice, dolge približno 2 cm. Kuhamo jih v več porcijah po 1 minuto oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Nato jih s penovko poberemo iz vode in odcedimo na papirnati brisači.
V ponvi na zmerni temperaturi segrejemo 2 žlici olja, da se zalesketa. Nanj stresemo tretjino njokov in jih pečemo približno 3 do 4 minute, da se na obeh straneh zlato obarvajo. S penovko jih prestavimo na krožnik, medtem ko pečemo preostale (po potrebi v ponev vsakič vlijemo še malo olja). Ko so vsi njoki popečeni, jih vrnemo v ponev, dobro pregrejemo in razdelimo na štiri krožnike. Po okusu jih popramo, nato pa potresemo s timijanom in praženimi orehi ter pokapamo z malo oljčnega olja.