Kaj boste skuhali danes?
Veganski pastinakovi njoki
Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.
Veganski pastinakovi njoki
Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.
Sestavine
- 400 g pastinaka
- 600 g krompirja
- 3 stroki česna
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 200 g moke tipa '00'
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
- 30 g orehov, ko postrežemo
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 400 g pastinaka
- 600 g krompirja
- 3 stroki česna
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 200 g moke tipa '00'
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 1⁄2 majhnega šopka timijana, ko postrežemo
- 30 g orehov, ko postrežemo
Postopek
Timijan osmukamo. Orehe suho popražimo in grobo nasekljamo.
Pastinak in krompir olupimo, narežemo na kose ter ju skupaj s česnom skuhamo v osoljeni vodi. Ko so kuhani, odlijemo vodo in nekaj minut počakamo, da vlaga izpari. Nato jih pretlačimo z muškatnim oreškom, moko in kvasnimi kosmiči ter solimo in popramo. Z rokami zgnetemo čvrsto homogeno testo (po potrebi dodamo še malo moke).
V večji kozici zavremo osoljeno vodo. Testo damo na pomokano delovno površino in ga razrežemo na štiri večje dele. Vsakega oblikujemo v klobaso, ki je dolga približno 35 cm in široka 2,5 cm. S topim robom jedilnega noža narežemo klobase na majhne njoke v obliki blazinice, dolge približno 2 cm. Kuhamo jih v več porcijah po 1 minuto oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Nato jih s penovko poberemo iz vode in odcedimo na papirnati brisači.
V ponvi na zmerni temperaturi segrejemo 2 žlici olja, da se zalesketa. Nanj stresemo tretjino njokov in jih pečemo približno 3 do 4 minute, da se na obeh straneh zlato obarvajo. S penovko jih prestavimo na krožnik, medtem ko pečemo preostale (po potrebi v ponev vsakič vlijemo še malo olja). Ko so vsi njoki popečeni, jih vrnemo v ponev, dobro pregrejemo in razdelimo na štiri krožnike. Po okusu jih popramo, nato pa potresemo s timijanom in praženimi orehi ter pokapamo z malo oljčnega olja.