
Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja
Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča
Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja
Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča

Sestavine
- 1,5 kg stegna divjega prašiča (skrbno očiščenega in brez kosti)
- 60 g svinjske masti
- 2,5 dl piva
- 2 čebuli
- 4 žlice ribezovega želeja ali marmelade
- 1 žlička jedilnega škroba
- 4 žlice sladke smetane
- 5 dl divjačinske jušne osnove
- moka, jajce in bele drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
kroketi iz topinamburja
- sol
- poper
- 250 g topinamburja
- 100 g moke
- 1 jajce
- 100 g kuhanega, olupljenega in drobno narezanega kostanja
- 50 g prekajene gnjati, narezane na drobne kocke
- muškatni orešek

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1,5 kg stegna divjega prašiča (skrbno očiščenega in brez kosti)
- 60 g svinjske masti
- 2,5 dl piva
- 2 čebuli
- 4 žlice ribezovega želeja ali marmelade
- 1 žlička jedilnega škroba
- 4 žlice sladke smetane
- 5 dl divjačinske jušne osnove
- moka, jajce in bele drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
kroketi iz topinamburja
- sol
- poper
- 250 g topinamburja
- 100 g moke
- 1 jajce
- 100 g kuhanega, olupljenega in drobno narezanega kostanja
- 50 g prekajene gnjati, narezane na drobne kocke
- muškatni orešek
Postopek
Meso temeljito speremo pod tekočo vodo, nato pa osušimo, začinimo s soljo in poprom ter damo v primeren pekač. V kozici z ročajem močno segrejemo svinjsko mast in z njo prelijemo meso v pekaču. Meso vse naokrog popečemo, dolijemo pivo, nato pa pokrito pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C uro do uro in pol. Meso med peko večkrat prelijemo s sokom od pečenja.
Medtem olupimo čebulo, jo grobo narežemo in 20 minut pred koncem peke dodamo k mesu ter vse skupaj dušimo. Pečenko vzamemo iz pečice in jo na toplem prihranimo.
Omako pretlačimo in dodamo ribezov žele. Jedilni škrob gladko zmešamo s sladko smetano. Omaki dodamo divjačinsko jušno osnovo, zavremo in povežemo z jedilnim škrobom; po okusu začinimo.
Topinambur dobro operemo in skrtačimo, ga v lupini skuhamo, odcedimo, olupimo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Še topel topinambur pretlačimo skozi stiskalnico za krompir, dodamo preostale sestavine, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter dobro zmešamo. Maso napolnimo v brizgalno vrečko z velikim gladkim nastavkom.
Na pomokano delovno površino nabrizgamo trakove. Razrežemo jih na poljubne dolžine, paniramo v moki, jajcu in drobtinah, potem pa ocvremo v zadostni količini vročega olja. Krokete s penovko poberemo iz maščobe in dobro odcedimo na kuhinjski mreži ali papirnatem prtiču.
Pečeno stegno divjega prašiča narežemo na tanke rezine, serviramo na krožnike, pokapamo z omako in ponudimo s pripravljenimi kroketi.