
Jelenova pečenka z bučo in sečuansko soljo
Malce drugačna jesenska pojedina
Jelenova pečenka z bučo in sečuansko soljo
Malce drugačna jesenska pojedina

Sestavine
- 1 manjša buča
- 3 podolgovate šalotke
- 600 g jelenove ledvene pečenke brez kosti
- 8 žajbljevih listov
- 0,6 dl javorovega sirupa
- 40 g masla
- sol
- kanec olja
sečuanska sol
- 10 zrn sečuanskega popra
- 1 žlica grobe morske soli
- 1 žlička sesekljanega rožmarina

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.

Viralna zdrava sladica, ki je obnorela svet
V svetu, kjer se kulinarični trendi širijo s hitrostjo svetlobe, je ribana lubenica (ang. watermelon shaved ice) še ena izemd poletnih domislic, ki je čez noč postala spletna senzacija.

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.
Sestavine
- 1 manjša buča
- 3 podolgovate šalotke
- 600 g jelenove ledvene pečenke brez kosti
- 8 žajbljevih listov
- 0,6 dl javorovega sirupa
- 40 g masla
- sol
- kanec olja
sečuanska sol
- 10 zrn sečuanskega popra
- 1 žlica grobe morske soli
- 1 žlička sesekljanega rožmarina
Postopek
Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na krhlje. Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo. Mesu obrežemo maščobo in kite.
Pečico segrejemo na 190 °C. Bučne krhlje, žajbljeve liste, javorov sirup in šalotko damo v pekač ter dobro zmešamo z rokami, da je vse obdano s sirupom. Dodamo polovico masla in posolimo, nato pečemo 45 minut ali toliko časa, da je buča mehka.
Ko je buča v pečici, segrejemo ponev, dodamo kanec olja in preostalo maslo. Ko se začne peniti, v ponev položimo meso in ga kar se da na hitro popečemo. Odstavimo z ognja in prihranimo.
Ko je buča mehka, nanjo položimo meso, pekač vrnemo v pečico in pečemo še 15 do 20 minut.
Medtem v možnarju zdrobimo sečuanski poper, sol in rožmarin, da dobimo začimbno sol. Ko je meso pečeno, pekač vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut. Med počivanjem meso premažemo z ostanki maščobe v ponvi in obilno posujemo z začimbno soljo. Meso narežemo na rezine ter postrežemo z bučo in šalotko.