
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.

Oljke izvirajo iz vzhodnega Sredozemlja in so bile že v stari Grčiji glavni kmetijski pridelek. Pri nas v Istri uspeva nekaj avtohtonih vrst oljke: belica, črnica, buga, drobnica, mata in štorta. Za oljke je značilno, da bolj ko rasejo na severu, boljše olje dajejo. Prav istrska oljčna olja so zato med najboljšimi na svetu.
Sestavine
- 4 piščančja stegna
- 1 skodelica zelenih oljk
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 bio limoni
- 3 stroki česna
- izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
- sol in poper
Preberite tudi

Preprosti velikonočni kolački, ki se kar topijo v ustih
Ne le pirhe, za veliko noč si radi privoščimo tudi čokoladna jajčka, nad katerimi so še posebej navdušeni najmlajši. In če vam jih bo kaj ostalo, lahko iz njih pripravite okusne kolačke po receptu Anje Fir.

Fit praznične dobrote, ki jih lahko uživate brez slabe vesti
Če bi se med letošnjimi prazniki radi izognili napihnjenosti in odvečnim kilogramom, a kljub temu uživali v dobri hrani, vam ponujamo nekaj idej za pripravo fit različic velikonočnih dobrot, ki jih lahko uživate brez slabe vesti.

Lahka italijanska klasika: telečja pečenka s tunino omako
Italijanska vitello tonnato je lahka, nemastna telečja pečenka s tunino omako, ki je odlična izbira za poletne dni in svečane priložnosti.
Sestavine
- 4 piščančja stegna
- 1 skodelica zelenih oljk
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 bio limoni
- 3 stroki česna
- izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
- sol in poper
Postopek
Piščančja osušimo s papirnatimi brisačami, solimo ter popramo.
Za preliv v skledi zmešamo oljčno olje, limonov sok in naribano lupinico ene limone, sesekljan česen ter zelišča.
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih prelijemo s pripravljeno mešanico. V pekač dodamo olive in limono, narezano na krhlje.
Piščanca pečemo približno 30 do 40 minut oziroma dokler piščančje meso ni ustrezno pripravljeno in hrustljavo zapečeno. Postrežemo s solato ali najljubšo prilogo.