Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena piščančja stegna z oljkami in limono

Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.

Pečena piščančja stegna z oljkami in limono

Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 porcije
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Oljke izvirajo iz vzhodnega Sredozemlja in so bile že v stari Grčiji glavni kmetijski pridelek. Pri nas v Istri uspeva nekaj avtohtonih vrst oljke: belica, črnica, buga, drobnica, mata in štorta. Za oljke je značilno, da bolj ko rasejo na severu, boljše olje dajejo. Prav istrska oljčna olja so zato med najboljšimi na svetu.

Sestavine

  • 4 piščančja stegna
  • 1 skodelica zelenih oljk
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 bio limoni
  • 3 stroki česna
  • izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
  • sol in poper

Preberite tudi

Sestavine

  • 4 piščančja stegna
  • 1 skodelica zelenih oljk
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 bio limoni
  • 3 stroki česna
  • izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
  • sol in poper

Postopek

1

Piščančja osušimo s papirnatimi brisačami, solimo ter popramo.

Za preliv v skledi zmešamo oljčno olje, limonov sok in naribano lupinico ene limone, sesekljan česen ter zelišča.

Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih prelijemo s pripravljeno mešanico. V pekač dodamo olive in limono, narezano na krhlje.

Piščanca pečemo približno 30 do 40 minut oziroma dokler piščančje meso ni ustrezno pripravljeno in hrustljavo zapečeno. Postrežemo s solato ali najljubšo prilogo.

oljke in oljčno olje


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.