
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.

Oljke izvirajo iz vzhodnega Sredozemlja in so bile že v stari Grčiji glavni kmetijski pridelek. Pri nas v Istri uspeva nekaj avtohtonih vrst oljke: belica, črnica, buga, drobnica, mata in štorta. Za oljke je značilno, da bolj ko rasejo na severu, boljše olje dajejo. Prav istrska oljčna olja so zato med najboljšimi na svetu.
Sestavine
- 4 piščančja stegna
- 1 skodelica zelenih oljk
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 bio limoni
- 3 stroki česna
- izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
- sol in poper

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
- 4 piščančja stegna
- 1 skodelica zelenih oljk
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 bio limoni
- 3 stroki česna
- izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
- sol in poper
Postopek
Piščančja osušimo s papirnatimi brisačami, solimo ter popramo.
Za preliv v skledi zmešamo oljčno olje, limonov sok in naribano lupinico ene limone, sesekljan česen ter zelišča.
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih prelijemo s pripravljeno mešanico. V pekač dodamo olive in limono, narezano na krhlje.
Piščanca pečemo približno 30 do 40 minut oziroma dokler piščančje meso ni ustrezno pripravljeno in hrustljavo zapečeno. Postrežemo s solato ali najljubšo prilogo.