
Paradižnikova juha z rižem
Lahka in hranljiva juha, za katero imamo sestavine vedno pri roki
Paradižnikova juha z rižem
Lahka in hranljiva juha, za katero imamo sestavine vedno pri roki

Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 žlici kisa (belega, rdečega ali balzamičnega)
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 1 l zelenjavne jušne osnove (iz 2 kock)
- 140 g riža (dolgozrnatega, basmati, divjega, rjavega ali mešanice)
- sol in poper
Ko postrežemo
- nasekljan peteršilj
- genovski pesto (po želji)
Preberite tudi

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?
Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 žlici kisa (belega, rdečega ali balzamičnega)
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 1 l zelenjavne jušne osnove (iz 2 kock)
- 140 g riža (dolgozrnatega, basmati, divjega, rjavega ali mešanice)
- sol in poper
Ko postrežemo
- nasekljan peteršilj
- genovski pesto (po želji)
Postopek
Čebulo, korenček in stebelno zeleno nasekljamo. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nežno pražimo zelenjavo, da se zmehča. Dodamo sladkor in kis, kuhamo minuto, nato vmešamo paradižnikovo mezgo, pasiran paradižnik, prilijemo zelenjavno jušno osnovo in dodamo rjavi riž, če ga uporabimo. Pokrijemo in kuhamo 10 minut. Če se odločimo za divji riž, ga dodamo zdaj in kuhamo še 10 minut, nato dodamo beli riž, če ga uporabimo, in kuhamo še 10 minut, da se riž zmehča.
Juho posujemo s peteršiljem, solimo in popramo. Razdelimo jo v skodelice in po želji vsako porcijo pokapamo z malo pesta.