
Mesne kroglice s krompirjem
Mesne kroglice so priljubljena jed v številnih kuhinjah Azije, Evrope in Amerike.
Mesne kroglice s krompirjem
Mesne kroglice so priljubljena jed v številnih kuhinjah Azije, Evrope in Amerike.

Kroglice iz mletega mesa so včasih dopolnjene z drobtinami, čebulo, jajci, maslom ali začimbami, nato pa kuhane, ocvrte ali pečene. Mesne kroglice so bile priljubljene že v stari dobi Kitajske in v starem Rimu.
Pri nas jim pravimo čufte, kar je oblika orientalskega imena kofta. Danes so priljubljene po vsem svetu, povsod jih pripravljajo malce drugače in pod svojim imenom. Tako v Italiji kot denimo na švedskem, kjer so celo nacionalna jed. Pravijo jim köttbullar in so precej majhne, postrežene s smetanovo omako. Prvič si jih je dal pripraviti švedski kralj po turškem receptu.
Sestavine
- 800 g mlete svinjine
- 2 stroka česna
- 1 čebula
- origano
- sol in poper
- 1 žlica mlete paprike
- 1 jajce
- 2 žlici drobtin
- 600 g krompirja
- 4 žlice sončničnega olja
- 1 žlica mlete kumine
- 1 rdeča paprika
- mlada čebulica in zelišča za okras (po želji)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 800 g mlete svinjine
- 2 stroka česna
- 1 čebula
- origano
- sol in poper
- 1 žlica mlete paprike
- 1 jajce
- 2 žlici drobtin
- 600 g krompirja
- 4 žlice sončničnega olja
- 1 žlica mlete kumine
- 1 rdeča paprika
- mlada čebulica in zelišča za okras (po želji)
Postopek
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo, nato pa zmešamo z mletim mesom. Začinimo z origanom, soljo, poprom in mleto papriko.
Mešanici dodamo jajce in drobtine ter dobro premešamo, nato pa oblikujemo manjše kroglice.
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in v skledi zmešamo z oljem, soljo in kumino. Papriko narežemo na manjše koščke.
V naoljen pekač izmenično polagamo mesne kroglice, krompir in papriko. Pečemo v pečici na 180 ° C približno 35 minut. Preden postrežemo, lahko jed okrasimo z mlado čebulico in zelišči.