
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov

Sestavine
- 1 manjši črni tartuf iz kozarčka
- 500 g krompirja mokaste sorte
- 2 piščančji bedri s kožo
- 1 žlica zmehčanega in še malo stopljenega masla
- sol in poper
- 1,25 dl sladke smetane
- 1,25 dl piščančje jušne osnove
- 1 strok česna
- 1 lovorov list
- 6 žajbljevih listov in še malo za po vrhu
- 15 g drobno naribanega parmezana
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 manjši črni tartuf iz kozarčka
- 500 g krompirja mokaste sorte
- 2 piščančji bedri s kožo
- 1 žlica zmehčanega in še malo stopljenega masla
- sol in poper
- 1,25 dl sladke smetane
- 1,25 dl piščančje jušne osnove
- 1 strok česna
- 1 lovorov list
- 6 žajbljevih listov in še malo za po vrhu
- 15 g drobno naribanega parmezana
Postopek
Tartuf narežemo na tanke rezine, najbolje z mandolino, če jo imamo. Krompir olupimo in ga prav tako z mandolino narežemo na tanke rezine.
Kožo piščančjih beder previdno ločimo od mesa in pri tem pazimo, da je ne raztrgamo. Meso vsakega bedra pod kožo natremo s 1⁄4 žlice zmehčanega masla. Na maslo položimo polovico tartufovih rezin ali tartufovo pasto oziroma tartufato, nato pa kožo spet zgladimo. Bedri solimo in popramo ter ju postavimo v hladilnik.
V kozici segrejemo sladko smetano in jušno osnovo skupaj z olupljenim celim strokom česna, preostalimi tartufovimi rezinami, lovorom in žajbljem. Ko mešanica nežno zavre, jo odstavimo in pustimo, da se prepaja 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in s preostalim zmehčanim maslom namastimo plitev pekač, ki je dovolj velik, da bomo vanj lahko dali obe bedri. V pekač najprej v plasteh zložimo krompir; med plasti dodamo tartufove rezine iz smetanove mešanice, solimo in popramo. Nato vse skupaj prelijemo s smetanovo mešanico ter posujemo s parmezanom in dodatnimi žajbljevimi listi. Na vrh položimo piščančji bedri, ju premažemo s stopljenim maslom in pekač postavimo v pečico za 1 uro ali toliko časa, da sta krompir in piščanec popolnoma pečena ter zlato rjavo zapečena. Po peki naj jed počiva 10 minut, da piščančji sokovi odtečejo med krompir, nato jo ponudimo s solato iz vodne kreše.
Nasvet
Namesto črnega tartufa lahko uporabimo tudi žlico paste iz tartufov in jurčkov ali žlico tartufate (pasta iz šampinjonov, tartufov, oljčnega olja, soli in česna).