
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača

Preprosta, a pisana jed iz enega pekača, ki jo povzdigne še živo oranžna omaka z aromo paprike in citrusov.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
omaka
- sol
- poper
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.

Najboljše ribe so naše ribe
Kupujete ribe? Pomembni so svežina, izvor in sezona – ne nasedajte vedno enaki ponudbi, ki pogosto ni niti lokalna niti divja.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
omaka
- sol
- poper
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca položimo na velik pekač, ga poškropimo z žličko olja in dobro posolimo. Pečemo ga 10 minut.
Medtem korenje narežemo na podolgovate kose, peso pa na krhlje. Zelenjavo zmešamo z dvema žličkama olja in solimo. Razporedimo jo okoli piščanca in vse skupaj pečemo še 40 minut.
Medtem pripravimo omako. V ponvi segrejemo žličko olja, dodamo nasekljano šalotko in makova semena ter pražimo 5 minut. Dodamo papriko, jušno osnovo, med, sok in lupino limone ter kuhljamo tako dolgo, da količina povre za polovico. Nato dodamo kislo smetano in začinimo, pustimo vreti 2 minuti in dodamo še polovico peteršilja. Medtem ko se piščanec še peče, naj bo omaka na toplem. Jed vzamemo iz pečice, posipamo s preostalim peteršiljem in postrežemo z omako.