
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača

Preprosta, a pisana jed iz enega pekača, ki jo povzdigne še živo oranžna omaka z aromo paprike in citrusov.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
omaka
- sol
- poper
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
omaka
- sol
- poper
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca položimo na velik pekač, ga poškropimo z žličko olja in dobro posolimo. Pečemo ga 10 minut.
Medtem korenje narežemo na podolgovate kose, peso pa na krhlje. Zelenjavo zmešamo z dvema žličkama olja in solimo. Razporedimo jo okoli piščanca in vse skupaj pečemo še 40 minut.
Medtem pripravimo omako. V ponvi segrejemo žličko olja, dodamo nasekljano šalotko in makova semena ter pražimo 5 minut. Dodamo papriko, jušno osnovo, med, sok in lupino limone ter kuhljamo tako dolgo, da količina povre za polovico. Nato dodamo kislo smetano in začinimo, pustimo vreti 2 minuti in dodamo še polovico peteršilja. Medtem ko se piščanec še peče, naj bo omaka na toplem. Jed vzamemo iz pečice, posipamo s preostalim peteršiljem in postrežemo z omako.