
Enolončnica s školjkami, chorizom in belim fižolom
Enolončnica s školjkami, chorizom in belim fižolom

Sestavine
- 50 g klobase chorizo
- 1 čebula
- 1 strok česna
- manjši šopek peteršilja
- 2 dl vroče ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 žlička šerijevega kisa
- 600 g poljubnih školjk
- sol
- poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru od 8. do 10. avgusta 2025 za ljubitelje countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot

Med najboljšimi picami v Evropi, tudi ta ljubljanska
Svetovno znan vodič z imenom 50 Top Pizza je med najboljših 50 pic v Evropi umestil tudi priljubljeno ljubljansko picerijo, ki jo zagotovo poznate.

Lahke poletne solate za vso družino
Ko načrtujemo piknik, ne pozabimo na sveže solate, ki odlično dopolnijo jedi z žara. Zbrali smo kar 20 različnih solat, ki bodo zvezda piknika.
Sestavine
- 50 g klobase chorizo
- 1 čebula
- 1 strok česna
- manjši šopek peteršilja
- 2 dl vroče ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 žlička šerijevega kisa
- 600 g poljubnih školjk
- sol
- poper
Postopek
Česnov strok stremo, čebulo drobno sesekljamo, polovico peteršilja sesekljamo grobo, drugo polovico pa drobno. Klobaso narežemo na kolobarčke in ga v veliki ponvi na srednjem ognju pražimo toliko časa, da spusti olje in začne postajati hrustljavo. Dodamo čebulo in še 5 minut pražimo, da se čebula zmehča. H klobasi in čebuli dodamo strt česen in drobno sesekljan peteršilj in še minuto pražimo.
Zalijemo z vročo jušno osnovo in dodamo sesekljan paradižnik. Zavremo, nato pa temperaturo zmanjšamo in dodamo splaknjen in odcejen fižol in žličko šerijevega kisa. Kuhamo 10 minut, da se omaka nekoliko pokuha.
Školjke operemo, očistimo, če je potrebno, in jih dodamo v omako. Ponev pokrijemo in kuhamo 2 do 4 minute, da se školjke odprejo. Občasno ponev pretresemo. Preverimo slanost (školjčna tekočina je lahko zelo slana!) in omako začinimo. Potresemo z grobo nasekljanim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.