
Dušena piščančja bedra s paradižnikom
Dušena piščančja bedra s paradižnikom

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 podolgovate šalotke
- 4 piščančja bedra
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 2 velika stroka česna
- nekaj vejic limonskega timijana
- 450 g češnjevega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 zeleni čili
- sol
- poper
- 175 g instantne polente
- 85 g parmezana
- košček masla
- majhen šopek bazilike, ko postrežemo

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način!
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 podolgovate šalotke
- 4 piščančja bedra
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 2 velika stroka česna
- nekaj vejic limonskega timijana
- 450 g češnjevega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 zeleni čili
- sol
- poper
- 175 g instantne polente
- 85 g parmezana
- košček masla
- majhen šopek bazilike, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Šalotke tanko narežemo. V plitvi ognjevarni kozici s pokrovko na zmerni temperaturi segrejemo 1 žlico olja, nanj stresemo šalotko in pražimo, da se zmehča. Kozico odstavimo z ognja in jo postavimo na stran. Česen olupimo in na tanko narežemo čili. Fižol odcedimo in splaknemo. Piščančja bedra solimo in popramo.
Kozico pristavimo na visoko temperaturo in na preostalem olju popečemo bedra, da so zlato zapečena po vsej površini. V kozico stresemo šalotko, prilijemo jušno osnovo in dodamo česen, timijan, paradižnik, fižol in čili. Zavremo, nato pa kozico pokrijemo in jo postavimo v pečico za 30 minut oziroma tako dolgo, da je piščanec popolnoma skuhan. Potem posodo odkrijemo in jo pustimo v pečici še 10 minut, da sok nekoliko povre.
Medtem drobno nastrgamo parmezan. Polento vsujemo v 7 dl vrele vode in ves čas mešamo. Kuhamo 2 minuti (oziroma po navodilih na embalaži). Solimo, odstavimo z ognja ter vmešamo parmezan in maslo. Na vsak krožnik damo nekaj polente, nanjo položimo piščanca in vse skupaj potresemo z natrganimi listi bazilike.