
Pečen piščanec po primorsko
Pečen piščanec po primorsko

Sestavine
- 1 piščanec
- 2 žlici oljčnega olja
- morska sol
- poper
- vejica rožmarina
- lupina 1 limone
marinada
- 46 g morske soli
- 46 g sladkorja
- 1 liter vode
- peščica svežih žajbljevih listov

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 1 piščanec
- 2 žlici oljčnega olja
- morska sol
- poper
- vejica rožmarina
- lupina 1 limone
marinada
- 46 g morske soli
- 46 g sladkorja
- 1 liter vode
- peščica svežih žajbljevih listov
Postopek
Piščanca postavimo v vodno kopel, v kateri smo raztopili sol in sladkor ter dodali žajbljeve liste. Za manjše kose piščanca je dovolj, da so v marinadi dve do tri ure, za celega piščanca pa vsaj 4 ure, še bolje čez noč v hladilniku. Pomembno je, da je meso potopljeno v marinadi.
Meso vzamemo iz marinade in ga pustimo, da se odcedi. Nato ga dobro obrišemo in pustimo v hladilniku še nekaj ur, da se posuši. Tako bo skorjica hrustljava in meso sočno.
Ko se piščanec dobro posuši, ga natremo z mešanico soli, popra, sesekljanih lističev rožmarina, limonove lupine in oljčnega olja. Postavimo ga v pečico, ogreto na 200 °C, in ga pečemo eno uro (oziroma eno uro na kilogram mesa). Po želji v pekač dodamo krompir ali različno zelenjavo.
Nasvet
Svež rožmarin lažje sekljamo, če desko prej pokapamo z oljem. Rožmarinovi lističi ne bežijo na vse strani, eterična olja pa se ne izgubijo.