
Počasi pečen svinjski flam s pirejem iz zelene in hrušk
Počasi pečen svinjski flam s pirejem iz zelene in hrušk

Sestavine
- 1 ½ kg svinjskega flama (potrebušine) z narezano kožo
- 3 vejice rožmarina
- 2 žlički grobe morske soli
- 10 zrn črnega popra
- v pari kuhan brokoli za prilogo
pire
- 750 g gomoljne zelene
- 1 velik krompir
- 2 zreli hruški
- 3 žlice sladke smetane
- za oreh masla
- sol
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
- 1 ½ kg svinjskega flama (potrebušine) z narezano kožo
- 3 vejice rožmarina
- 2 žlički grobe morske soli
- 10 zrn črnega popra
- v pari kuhan brokoli za prilogo
pire
- 750 g gomoljne zelene
- 1 velik krompir
- 2 zreli hruški
- 3 žlice sladke smetane
- za oreh masla
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Meso vzamemo iz hladilnika in ga s papirnato brisačo popivnamo do suhega. Z rožmarinovih vejic osmukamo lističe in jih skupaj s soljo in poprom zmeljemo v mini mešalniku (ali stremo v možnarju). S to mešanico natremo meso po vsej površini in jo zatlačimo tudi v zareze. Meso položimo v velik pekač oziroma še raje na mrežico v pekaču, če jo imamo, ter pečemo 30 minut.
Temperaturo pečice znižamo na 170 °C in pečemo še 1 ½ ure. Nato zvišamo temperaturo na 220 °C in pečemo 20 do 30 minut, da nastane hrustljava skorjica. Ko vzamemo pečenko iz pečice, jo najprej pustimo 10 minut počivati na deski, da se sokovi umirijo; šele nato jo razrežemo.
Zeleno, krompir in hruški olupimo in narežemo na koščke. Preden vzamemo pečenko iz pečice, damo zeleno in krompir v veliko kozico z vodo, zavremo in kuhamo 15 minut, da se začneta mehčati. Dodamo hruški in kuhamo še 2 minuti. Dobro odcedimo in pretlačimo s tlačilko za krompir. Vmešamo smetano in maslo ter postrežemo k pečenki in brokoliju.