
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.

Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo

Prosecco: vino, ki je z mehurčki osvojilo svet
Prosecco je eno tistih penečih vin, ki nas s svojo svežino, lahkotnostjo in nežno sadnostjo zlahka zapelje. A prosecco še zdaleč ni le vino za lahkotne klepete in živahne mimoze.

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Olupljeno čebulo in česen, ostrgan korenček in zeleno narežemo na kose, damo v sekljalnik in sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje, dodamo sesekljano zelenjavo in na koščke narezan krompir, solimo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in dušimo približno 5 minut, da se zelenjava začne mehčati. Nato dodamo jušno osnovo, povečamo temperaturo in zavremo. Kuhamo še 5 minut, da se zelenjava skuha.
Medtem hrustljavo spečemo slanino in jo natrgamo na primerno velike kose. Ohrovtu odstranimo stržen in liste narežemo na trakove.
Juho s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem strojčku gladko zmešamo, ponovno zavremo in dodamo ohrovt. Kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt skuha, vendar mora biti še vedno čvrst. Solimo po potrebi, popramo in postrežemo s hrustljavo slanino. Vsak si po želji juho pokaplja z malo oljčnega olja.