
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
V hladnih dneh je juha vedno prava izbira.

Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo

Recepti za pesto, ki popestrijo vsak krožnik
Pesto je v Italiji ena izmed najbolj priljubljenih omak, katere korenine segajo v Genovo, kjer so zmešali baziliko s pinjolami in preostalimi sestavinami.

Jezerškove delavnice kuhanja brez odpadkov
V Jezerškovi kuhinji učijo, kako iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, pripraviti okusne in ustvarjalne jedi.

Bralka sprašuje "Ali za kuhanje res potrebujem kakovostno vino?"
Pri kuhanju z vinom se lahko zdi, da kakovost le-tega na končno jed nima vpliva, saj se bo vino tako ali tako pokuhalo. Pa vendar je izbira še kako pomembna.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 600 g olupljenega krompirja
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 100 g mesnate slanine
- 200 g ohrovta
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Olupljeno čebulo in česen, ostrgan korenček in zeleno narežemo na kose, damo v sekljalnik in sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje, dodamo sesekljano zelenjavo in na koščke narezan krompir, solimo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in dušimo približno 5 minut, da se zelenjava začne mehčati. Nato dodamo jušno osnovo, povečamo temperaturo in zavremo. Kuhamo še 5 minut, da se zelenjava skuha.
Medtem hrustljavo spečemo slanino in jo natrgamo na primerno velike kose. Ohrovtu odstranimo stržen in liste narežemo na trakove.
Juho s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem strojčku gladko zmešamo, ponovno zavremo in dodamo ohrovt. Kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt skuha, vendar mora biti še vedno čvrst. Solimo po potrebi, popramo in postrežemo s hrustljavo slanino. Vsak si po želji juho pokaplja z malo oljčnega olja.