
Norveški smetanov kolač z borovnicami
Smetanova torta, kakršne imamo najraje!
Norveški smetanov kolač z borovnicami
Smetanova torta, kakršne imamo najraje!

Sestavine
- 10 jajc
- 300 g rjavega sladkorja
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
- 1 l sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 dl mleka
- 550 g borovnic
- maščoba za pekač

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 10 jajc
- 300 g rjavega sladkorja
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
- 1 l sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 dl mleka
- 550 g borovnic
- maščoba za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko tako, da je papir vsaj 2,5 cm nad robom pekača. V veliki skledi stepamo jajca s sladkorjem 8 do 10 minut, da dobimo svetlo in gosto maso.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, jo presejemo na jajčno zmes in previdno zmešamo. Biskvitno maso vlijemo v pekač in pečemo 35 minut ali tako dolgo, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Biskvit mora biti zlate barve in testo se mora zravnati, če ga rahlo pritisnemo na sredini. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, nato biskvit vzamemo iz pekača in ohladimo na rešetki.
Ohlajen biskvit prečno prerežemo na 3 dele. Marmelado zmešamo z žlico vroče vode. Sladko smetano čvrsto stepemo z vaniljevo aromo in sladkorjem v prahu. Na servirni pladenj položimo prvo plast biskvita, ga pokapljamo s tretjino mleka, premažemo s tanko plastjo marmelade, obložimo s tretjino smetane in potresemo s tretjino borovnic. To plast pokrijemo z drugo plastjo biskvita in ponovimo postopek z mlekom, marmelado, smetano in borovnicami. Prav tako naredimo še s tretjo plastjo biskvita in preostalimi sestavinami.