© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Norveški smetanov kolač z borovnicami

Smetanova torta, kakršne imamo najraje!

Norveški smetanov kolač z borovnicami

Smetanova torta, kakršne imamo najraje!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 18 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
norveski smetanov kolac z borovnicami

Sestavine

  • 10 jajc
  • 300 g rjavega sladkorja
  • 300 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
  • 1 l sladke smetane
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1 dl mleka
  • 550 g borovnic
  • maščoba za pekač
Gordon Ramsay_svinjska potrebusina in zametna omaka

3 načini za zgostitev omak in juh

Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Sestavine

  • 10 jajc
  • 300 g rjavega sladkorja
  • 300 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
  • 1 l sladke smetane
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1 dl mleka
  • 550 g borovnic
  • maščoba za pekač

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko tako, da je papir vsaj 2,5 cm nad robom pekača. V veliki skledi stepamo jajca s sladkorjem 8 do 10 minut, da dobimo svetlo in gosto maso.

2

Moko zmešamo s pecilnim praškom, jo presejemo na jajčno zmes in previdno zmešamo. Biskvitno maso vlijemo v pekač in pečemo 35 minut ali tako dolgo, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Biskvit mora biti zlate barve in testo se mora zravnati, če ga rahlo pritisnemo na sredini. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, nato biskvit vzamemo iz pekača in ohladimo na rešetki.

3

Ohlajen biskvit prečno prerežemo na 3 dele. Marmelado zmešamo z žlico vroče vode. Sladko smetano čvrsto stepemo z vaniljevo aromo in sladkorjem v prahu. Na servirni pladenj položimo prvo plast biskvita, ga pokapljamo s tretjino mleka, premažemo s tanko plastjo marmelade, obložimo s tretjino smetane in potresemo s tretjino borovnic. To plast pokrijemo z drugo plastjo biskvita in ponovimo postopek z mlekom, marmelado, smetano in borovnicami. Prav tako naredimo še s tretjo plastjo biskvita in preostalimi sestavinami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.