
Sestavine
biskvit
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 5 večjih jajc
- 330 g moke
- 100 g navadnega polnomastnega jogurta
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 žlice manj mastnega mleka
obloga
- 350 g malin
- 250 g borovnic
- 220 g kisle smetane ali crème fraîche
- maslo za model
- sladkor v prahu (po želji)

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
biskvit
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 5 večjih jajc
- 330 g moke
- 100 g navadnega polnomastnega jogurta
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 žlice manj mastnega mleka
obloga
- 350 g malin
- 250 g borovnic
- 220 g kisle smetane ali crème fraîche
- maslo za model
- sladkor v prahu (po želji)
Postopek
Model premera 23 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 ˚C. V skledi z električnim mešalnikom penasto stepemo maslo s sladkorjem, ščepcem soli in sredico vaniljevega stroka. Nato postopoma dodajamo jajca tako, da vsakič dobro premešamo testo, da se vse dobro poveže. Če se nam zdi, da testo postaja tekoče, mu primešamo še eno žlico moke, da se zgosti. Vmešamo še jogurt.
Moko s pecilnim praškom presejemo in jo z veliko kovinsko žlico vmešamo v jajčno mešanico. Primešamo še mleko in v model vlijemo polovico testa. V preostalo polovico vmešamo polovico malin in borovnic in tudi to vlijemo v model. Vrh poravnamo in pečemo 1 uro in pol, da se kolač dvigne in postane zlato rjave barve; če v testo zapičimo leseno palčko, mora ostati čista, ko je potegnemo iz kolača.
Kolač pol ure ohlajamo, nato ga odstranimo iz modla in ohladimo na kuhinjski rešetki. Popolnoma ohlajenega položimo na krožnik, ga premažemo z gladko zmešano kislo smetano ali crème fraîche in obložimo s preostalimi malinami in borovnicami. Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Kolač je najboljši, če ga pojemo takoj, vendar ga lahko, brez smetane in sadja, do 2 dni hranimo v hladilniku. Pred postrežbo ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, nato pa okrasimo s smetano in posujemo s sadjem.