© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kolač z jagodičjem in kislo smetano

Kolač z jagodičjem in kislo smetano

Čas priprave 1 h 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 16 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
summer celebration cake

Sestavine

biskvit

  • 250 g masla
  • 250 g rjavega sladkorja
  • sredica 1 vaniljevega stroka
  • 5 večjih jajc
  • 330 g moke
  • 100 g navadnega polnomastnega jogurta
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3 žlice manj mastnega mleka

obloga

  • 350 g malin
  • 250 g borovnic
  • 220 g kisle smetane ali crème fraîche
  • maslo za model
  • sladkor v prahu (po želji)

Sestavine

biskvit

  • 250 g masla
  • 250 g rjavega sladkorja
  • sredica 1 vaniljevega stroka
  • 5 večjih jajc
  • 330 g moke
  • 100 g navadnega polnomastnega jogurta
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3 žlice manj mastnega mleka

obloga

  • 350 g malin
  • 250 g borovnic
  • 220 g kisle smetane ali crème fraîche
  • maslo za model
  • sladkor v prahu (po želji)

Postopek

1

Model premera 23 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 ˚C. V skledi z električnim mešalnikom penasto stepemo maslo s sladkorjem, ščepcem soli in sredico vaniljevega stroka. Nato postopoma dodajamo jajca tako, da vsakič dobro premešamo testo, da se vse dobro poveže. Če se nam zdi, da testo postaja tekoče, mu primešamo še eno žlico moke, da se zgosti. Vmešamo še jogurt.

2

Moko s pecilnim praškom presejemo in jo z veliko kovinsko žlico vmešamo v jajčno mešanico. Primešamo še mleko in v model vlijemo polovico testa. V preostalo polovico vmešamo polovico malin in borovnic in tudi to vlijemo v model. Vrh poravnamo in pečemo 1 uro in pol, da se kolač dvigne in postane zlato rjave barve; če v testo zapičimo leseno palčko, mora ostati čista, ko je potegnemo iz kolača.

3

Kolač pol ure ohlajamo, nato ga odstranimo iz modla in ohladimo na kuhinjski rešetki. Popolnoma ohlajenega položimo na krožnik, ga premažemo z gladko zmešano kislo smetano ali crème fraîche in obložimo s preostalimi malinami in borovnicami. Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Kolač je najboljši, če ga pojemo takoj, vendar ga lahko, brez smetane in sadja, do 2 dni hranimo v hladilniku. Pred postrežbo ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, nato pa okrasimo s smetano in posujemo s sadjem.

Priljubljeni recepti

Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami

Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.

Enostavno

Pomarančna pita s čokolado

Pomaranča in čokolada pomenita samo eno; praznični duh

2 h 10 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.