
Borovničev kolač s kokosom
Kolač brez laktoze, ki navduši prav vse
Borovničev kolač s kokosom
Kolač brez laktoze, ki navduši prav vse

Sestavine
- 2,5 dl sončničnega ali repičnega olja
- 3 jajca
- 225 g sladkorja
- 2 žlički vaniljeve arome
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g kokosove moke
- 1,75 dl sojinega mleka
- 150 g svežih ali zamrznjenih borovnic
- 1 žlica moke
- maslo za model
- sladkor v prahu za posip
- borovnice, ko postrežemo

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 2,5 dl sončničnega ali repičnega olja
- 3 jajca
- 225 g sladkorja
- 2 žlički vaniljeve arome
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g kokosove moke
- 1,75 dl sojinega mleka
- 150 g svežih ali zamrznjenih borovnic
- 1 žlica moke
- maslo za model
- sladkor v prahu za posip
- borovnice, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model premažemo z maslom. V veliki skledi stepemo olje z jajci, sladkorjem in vaniljevo aromo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in kokosovo moko. Suho mešanico nato izmenjaje z mlekom dodajamo stepeni zmesi v skledi tako, da začnemo in končamo z moko.
Četrtino testa damo v model. V preostalo testo vmešamo borovnice, ki jih pred tem pomokamo, da ne padejo na dno, in ga nadevamo v model. Pečemo eno uro do uro in četrt ali toliko časa, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Če testo prehitro porjavi, ga pokrijemo s folijo.
Kolač ohlajamo 10 minut v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo do konca. Luknjo v sredini kolača napolnimo z borovnicami, posujemo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo.