Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 370 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 40 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 1 velike limone
- 80 g hladnega masla
- 300 g borovnic
- 1 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 veliki jajci
- 1 jajce za premaz
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 370 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 40 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 1 velike limone
- 80 g hladnega masla
- 300 g borovnic
- 1 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 veliki jajci
- 1 jajce za premaz
Postopek
Pečico segrejemo 200 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, sladkor in limonovo lupinico zmešamo v veliki skledi. Dodamo na kocke narezano maslo in ga s prsti vtremo v moko, da dobimo grobo drobtinasto zmes (bolje je, da pustimo še nekaj večjih grudic). Dodamo borovnice in narahlo pomešamo.
V drugi skledi zmešamo smetano, vaniljo in jajci ter mešanico prilijemo močnati mešanici. Z jedilnim nožem sestavine zmešamo v testo. Stresemo ga na delovno površino in z rokami nežno zgnetemo le toliko, da se testo poveže. Delovno površino rahlo pomokamo in testo sploščimo v ploščo, debelo približno 2,5 cm. Z ostrim nožem jo razrežemo na 8 trikotnikov.
Kolačke prenesemo na pekač. Jajce za premaz razžvrkljamo in z njim narahlo premažemo kolačke po vrhu. Pečemo jih približno 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo. V nepredušno zaprti se obdržijo do 3 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji