
Koruzne pogačice z avokadovo salso in fižolovim pirejem
Lahek in preprost prigrizek, ki diši po Mehiki
Koruzne pogačice z avokadovo salso in fižolovim pirejem
Lahek in preprost prigrizek, ki diši po Mehiki

Sestavine
- 200 g koruze (iz pločevinke)
- 50 g moke
- 1 stepeno jajce
- šopek mlade čebulice
- 1 avokado
- 1 limeta
- 2 žlici sesekljanih listov koriandra ali peteršilja
- sol
- poper
- 1–2 žlici olja
fižolov pire
- 1 pločevinka fižola (400 g)
- 1 sesekljan strok česna
- 1 dl zelenjavne jušne osnove

Jezerškove delavnice kuhanja brez odpadkov
V Jezerškovi kuhinji učijo, kako iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, pripraviti okusne in ustvarjalne jedi.

Bralka sprašuje "Ali za kuhanje res potrebujem kakovostno vino?"
Pri kuhanju z vinom se lahko zdi, da kakovost le-tega na končno jed nima vpliva, saj se bo vino tako ali tako pokuhalo. Pa vendar je izbira še kako pomembna.

Sladko kislo: borovničev kolač z limonino glazuro
V tem kolaču se ob vsakem ugrizu prepleta sveža sladko-kisla igra, za katero si boste želeli, da se nikoli ne konča. Pa vendarle ne pozabimo, da je najlepše deliti.
Sestavine
- 200 g koruze (iz pločevinke)
- 50 g moke
- 1 stepeno jajce
- šopek mlade čebulice
- 1 avokado
- 1 limeta
- 2 žlici sesekljanih listov koriandra ali peteršilja
- sol
- poper
- 1–2 žlici olja
fižolov pire
- 1 pločevinka fižola (400 g)
- 1 sesekljan strok česna
- 1 dl zelenjavne jušne osnove
Postopek
Mlado čebulico očistimo in drobno sesekljamo. V skledi zmešamo koruzo, moko, jajce in polovico čebulice. Solimo, popramo, dobro premešamo in maso prihranimo. Iz polovice limete iztisnemo sok, drugo polovico pa narežemo na krhlje.
Fižol splaknemo in dobro odcedimo. Damo ga v ponvico z zelenjavno juho in strokom česna. Zavremo in nepokrito kuhamo 10 minut. Fižol pretlačimo s tlačilko za krompir in dodamo še malo juhe, če je presuh.
Salso pripravimo tako, da avokado narežemo na majhne kocke in ga zmešamo s preostalo čebulico, limetinim sokom in koriandrom ali peteršiljem. Salso solimo in popramo.
V ponvi z neoprijemljivim dnom segrejemo žlico olja in v ponev položimo žlico koruzne mase, jo potlačimo in oblikujemo pogačico. Tako naredimo pogačice iz vse mase in jih pečemo na zmernem ognju 2 do 3 minute na vsaki strani. Če je potrebno, dodamo še malo olja. Postrežemo jih z avokadovo salso, fižolovim pirejem in krhlji limete.