
Sestavine
- 12 večjih mladih krompirjev (2,4 kg krompirja)
- olje ali mast
- sol
za krompir s slanino
- 80 g dimljene slanine
- sveži majaron
- 4 stroki česna
za krompir z ocvirki
- 80 g ocvirkov
za krompir s parmezanom
- 80 g naribanega parmezana

Dišeči in zdravilni recepti z vrtničnimi cvetovi
Vrtnice niso le za v vazo – iz njih pripravimo dišeče napitke, sladice in marmelade.

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.
Sestavine
- 12 večjih mladih krompirjev (2,4 kg krompirja)
- olje ali mast
- sol
za krompir s slanino
- 80 g dimljene slanine
- sveži majaron
- 4 stroki česna
za krompir z ocvirki
- 80 g ocvirkov
za krompir s parmezanom
- 80 g naribanega parmezana
Postopek
Opran in dobro skrtačen krompir nekoliko posolimo. Štiri krompirje po dolžini trikrat zarežemo in zareze zapolnimo z rezinami slanine. Potreseno z vejicami svežega majarona in lističi česna ter zavijemo v rahlo naoljeno aluminijasto folijo.
Preostale krompirje po dolžini prerežemo na polovico in obema polovicama po notranji strani izdolbemo sredico. Štiri krompirje napolnimo z ocvirki, preostale pa s parmezanom. Notranjost malo posolimo, obe polovici ponovno združimo v celoto in zavijemo v namaščeno aluminijasto folijo. Folijo, v katero zavijemo krompir z ocvirki, premažemo s svinjsko mastjo, tisto za krompir s parmezanom pa z oljem.
Krompir v foliji pečemo v pokritem žaru ali v žerjavici 25 minut (s prebadanjem z iglo ugotovimo, če je krompir pečen). Serviramo ga kot prilogo ali samostojno jed.