
Sestavine
- 12 večjih mladih krompirjev (2,4 kg krompirja)
- olje ali mast
- sol
za krompir s slanino
- 80 g dimljene slanine
- sveži majaron
- 4 stroki česna
za krompir z ocvirki
- 80 g ocvirkov
za krompir s parmezanom
- 80 g naribanega parmezana

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 12 večjih mladih krompirjev (2,4 kg krompirja)
- olje ali mast
- sol
za krompir s slanino
- 80 g dimljene slanine
- sveži majaron
- 4 stroki česna
za krompir z ocvirki
- 80 g ocvirkov
za krompir s parmezanom
- 80 g naribanega parmezana
Postopek
Opran in dobro skrtačen krompir nekoliko posolimo. Štiri krompirje po dolžini trikrat zarežemo in zareze zapolnimo z rezinami slanine. Potreseno z vejicami svežega majarona in lističi česna ter zavijemo v rahlo naoljeno aluminijasto folijo.
Preostale krompirje po dolžini prerežemo na polovico in obema polovicama po notranji strani izdolbemo sredico. Štiri krompirje napolnimo z ocvirki, preostale pa s parmezanom. Notranjost malo posolimo, obe polovici ponovno združimo v celoto in zavijemo v namaščeno aluminijasto folijo. Folijo, v katero zavijemo krompir z ocvirki, premažemo s svinjsko mastjo, tisto za krompir s parmezanom pa z oljem.
Krompir v foliji pečemo v pokritem žaru ali v žerjavici 25 minut (s prebadanjem z iglo ugotovimo, če je krompir pečen). Serviramo ga kot prilogo ali samostojno jed.