
Mini panettone
Italijansko božično pecivo. V pomanjšani različici je tako prisrčno, da ga je kar škoda pojesti ...
Mini panettone
Italijansko božično pecivo. V pomanjšani različici je tako prisrčno, da ga je kar škoda pojesti ...

Sestavine
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 500 g moke
- 2 zavitka suhega kvasa
- 100 g sladkorja
- 2 dl toplega mleka
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g mešanega suhega sadja
- 100 g kandirane pomarančne in limonove lupinice
- ½ žličke soli
- mleko za premaz
- 1–2 žlici mandljevih lističev

Ta sočna sladica je popolna poletna alternativa pitam in piškotom
Če iščete lahek in hitro pripravljen spomladanski ali poletni posladek, je francoski clafoutis s češnjami popolna izbira.

Decanter 2025: Slovenska vina prejela rekordno število priznanj
Znani so rezultati mednarodnega vinskega ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2025. Zlato medaljo je prejelo 13 slovenskih vin, kar je največ doslej. Eno vino je prejelo tudi nagrado "Best in Show".

Sadna piva: poletna osvežitev s sadno dušo
Sadna piva družujejo sadno svežino z značajem piva, zaradi česar navdušujejo tako izkušene pivoljube kot radovedne začetnike
Sestavine
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 500 g moke
- 2 zavitka suhega kvasa
- 100 g sladkorja
- 2 dl toplega mleka
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g mešanega suhega sadja
- 100 g kandirane pomarančne in limonove lupinice
- ½ žličke soli
- mleko za premaz
- 1–2 žlici mandljevih lističev
Postopek
Jajci in rumenjak stepemo z vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko in ji dodamo sladkor, kvas in sol. Dodamo mleko in jajca z aromo ter s kuhalnico nežno mešamo, da dobimo lepljivo in mehko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na toplem vzhajati, da se njegov volumen podvoji.
Pripravimo 10 manjših okroglih pekačev (ali pločevinke s približno 2 dl prostornine) in jih obložimo s papirjem za peko tako, da nekaj papirja gleda čez rob pekača. Lahko uporabimo tudi pekač za mafine, ki ga prav tako obložimo s papirjem ali papirčki za mafine.
V vzhajano testo z rokami vmešamo še maslo, nasekljano suho sadje, pomarančno in limonovo lupino. Testo narežemo na 10 enakih delov in jih damo v pripravljene pekače. Pokrijemo s folijo in spet pustimo, da vzhaja.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruhke nežno premažemo z mlekom, jih posujemo z mandljevimi lističi in pečemo 25 do 30 minut do zlato rjave barve. Kruhke je dobro v 3 dneh pojesti ali pa jih za največ 6 tednov zamrzniti.