
Mesna štruca po turško (z jajčevci in rižem)
Mesna štruca po turško (z jajčevci in rižem)

Sestavine
- 1 čebula
- 1 velik jajčevec (pribl. 320 g)
- 250 g kuhanega rjavega riža
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
- majhen šopek kopra in še malo za okras (po želji)
- po 2 žlički mletega cimeta in pimenta
- sol
- poper
- 250 g mletega mesa
- 2 veliki jajci
- 250 g paradižnika iz pločevinke
- repično olje za model
solata
- 3 paprike
- 2 večji bučki (pribl. 500 g)
- 2 veliki rdeči čebuli
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- pest sveže mete
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 velik jajčevec (pribl. 320 g)
- 250 g kuhanega rjavega riža
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
- majhen šopek kopra in še malo za okras (po želji)
- po 2 žlički mletega cimeta in pimenta
- sol
- poper
- 250 g mletega mesa
- 2 veliki jajci
- 250 g paradižnika iz pločevinke
- repično olje za model
solata
- 3 paprike
- 2 večji bučki (pribl. 500 g)
- 2 veliki rdeči čebuli
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- pest sveže mete
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za 900-gramsko štruco obložimo s papirjem za peko in ga rahlo naoljimo.
Čebulo drobno nasekljamo, jajčevec pa po dolgem narežemo na rezine in nato na drobne kockice. Oboje damo v skledo ter dodamo riž, paradižnikovo mezgo, jušno osnovo v prahu, sesekljan koper, začimbe in meso. Zmešamo in pregnetemo z rokami, nato dodamo jajci in spet zmešamo. Sesekljan paradižnik iz pločevinke razporedimo po dnu modla, nanj pa nadevamo mesno maso in jo rahlo potlačimo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 1 uro in 40 minut, zadnjih 15 minut brez folije.
Za solato papriko narežemo na koščke, bučke po dolgem razpolovimo in narežemo na rezine, čebulo pa na lističe. Zelenjavo damo v pekač, pomešamo z oljem in potem, ko se mesna štruca peče že eno uro, postavimo v pečico za 40 minut.
Oboje vzamemo iz pečice. Mesno štruco pustimo počivati 5 minut, nato jo zvrnemo na pladenj, ostranimo papir in po želji posujemo s koprom. Pečeno zelenjavo pa zmešamo s kisom, drobno sesekljanim česnom, sesekljano meto, soljo in poprom ter postrežemo s toplo mesno štruco.