
Jagnječje zarebrnice z rožmarinom in solato iz jajčevca in leče
Omamna jagnječja pečenka v vseh odtenkih vijoličaste …
Jagnječje zarebrnice z rožmarinom in solato iz jajčevca in leče
Omamna jagnječja pečenka v vseh odtenkih vijoličaste …

Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 žlici repičnega olja
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 300 g jagnječjih zarebrnic, pripravljenih na francoski način
- 1 žlica drobno nasekljanega rožmarina
- 250 g kuhane zelene leče
- velika pest mete
- velika pest peteršilja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici pinjol (po želji)
- sol
- poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 žlici repičnega olja
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 300 g jagnječjih zarebrnic, pripravljenih na francoski način
- 1 žlica drobno nasekljanega rožmarina
- 250 g kuhane zelene leče
- velika pest mete
- velika pest peteršilja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici pinjol (po želji)
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Jajčevec po dolgem razpolovimo, ga nekajkrat zarežemo in premažemo z oljem. Čebuli olupimo, narežemo na krhlje, damo v manjši pekač, nanje položimo polovici jajčevca in postavimo v pečico za 20 minut. Medtem zarebrnice začinimo s soljo in poprom in jih po zunanji strani natremo z rožmarinom. Meso položimo v pekač k jajčevcu in pečemo še 25 minut, da se oboje speče. Meso vzamemo iz pekača, ga pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.
Kuhano lečo segrejemo. Pečen jajčevec narežemo na kocke in jih v skledi zmešamo z lečo, čebulo, meto, peteršiljem, kisom, preostalim oljem in pinjolami. Jagenjčka narežemo na posamezne zarebrnice in postrežemo z lečno solato.
Nasvet
* Zgornji del reber očistimo mesa in maščobe ter jih do čistega ostrgamo – ali pa prosimo mesarja, da to stori namesto nas.