
Sestavine
- 140 g masla
- 140 g medu
- 3 rumenjaki
- 2 jajci
- 120 g naribanih mandljev
- 3 beljaki
- ščepec soli
- 80 g polnovrednih drobtin
- 1 slaščičarski oblat
- 200 g razkoščičenih češenj (polovičke)
- 80 g drobno naribane čokolade za kuhanje
- 1 žlička kakava v prahu
- maslo in moka za model
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 140 g masla
- 140 g medu
- 3 rumenjaki
- 2 jajci
- 120 g naribanih mandljev
- 3 beljaki
- ščepec soli
- 80 g polnovrednih drobtin
- 1 slaščičarski oblat
- 200 g razkoščičenih češenj (polovičke)
- 80 g drobno naribane čokolade za kuhanje
- 1 žlička kakava v prahu
- maslo in moka za model
Postopek
Podolgovat model (za štruco) namažemo z maslom in obsujemo z moko. V kotliču za sneg penasto stepemo maslo in med. Postopoma vmešamo najprej rumenjake, potem pa še obe jajci. V rahlo zmes vmešamo naribane mandlje. Beljake stepemo s ščepcem soli v čvrst sneg, ki ga skupaj z drobtinami z metlico za sneg previdno vmešamo v maso.
Polovico mase napolnimo v pripravljen model in pokrijemo s slaščičarskim oblatom, po katerem razporedimo češnje. V drugo polovico mase vmešamo čokolado in kakav. Češnje pokrijemo s temno maso in površino lepo zgladimo.
Kolač pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 45 minut. Pečen marmorni kolač pustimo, da se v modlu ohladi, šele nato ga narežemo na rezine in ponudimo.
Nasvet
Slaščičarski oblat prepreči, da bi se češnje pogreznile na dno modla. Uporaba oblata je primerna vselej, ko pekač polnimo s še surovim umešanim testom. Lahko ga nadomestimo s plastjo vlečenega testa.