
Sestavine
- 140 g masla
- 140 g medu
- 3 rumenjaki
- 2 jajci
- 120 g naribanih mandljev
- 3 beljaki
- ščepec soli
- 80 g polnovrednih drobtin
- 1 slaščičarski oblat
- 200 g razkoščičenih češenj (polovičke)
- 80 g drobno naribane čokolade za kuhanje
- 1 žlička kakava v prahu
- maslo in moka za model
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 140 g masla
- 140 g medu
- 3 rumenjaki
- 2 jajci
- 120 g naribanih mandljev
- 3 beljaki
- ščepec soli
- 80 g polnovrednih drobtin
- 1 slaščičarski oblat
- 200 g razkoščičenih češenj (polovičke)
- 80 g drobno naribane čokolade za kuhanje
- 1 žlička kakava v prahu
- maslo in moka za model
Postopek
Podolgovat model (za štruco) namažemo z maslom in obsujemo z moko. V kotliču za sneg penasto stepemo maslo in med. Postopoma vmešamo najprej rumenjake, potem pa še obe jajci. V rahlo zmes vmešamo naribane mandlje. Beljake stepemo s ščepcem soli v čvrst sneg, ki ga skupaj z drobtinami z metlico za sneg previdno vmešamo v maso.
Polovico mase napolnimo v pripravljen model in pokrijemo s slaščičarskim oblatom, po katerem razporedimo češnje. V drugo polovico mase vmešamo čokolado in kakav. Češnje pokrijemo s temno maso in površino lepo zgladimo.
Kolač pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 45 minut. Pečen marmorni kolač pustimo, da se v modlu ohladi, šele nato ga narežemo na rezine in ponudimo.
Nasvet
Slaščičarski oblat prepreči, da bi se češnje pogreznile na dno modla. Uporaba oblata je primerna vselej, ko pekač polnimo s še surovim umešanim testom. Lahko ga nadomestimo s plastjo vlečenega testa.