
Češnjev kolač s cimetom
Imeniten za zgodnjepoletne piknike
Češnjev kolač s cimetom
Imeniten za zgodnjepoletne piknike

Sestavine
- 150 g gladke moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke cimeta
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 4 žlice mleka
- 85 g stopljenega masla
- 350 g sočnih, zrelih češenj
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 25 g moke
- ¼ žličke cimeta
- 25 g rjavega sladkorja
- 25 g masla sobne temperature

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.
Sestavine
- 150 g gladke moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke cimeta
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 4 žlice mleka
- 85 g stopljenega masla
- 350 g sočnih, zrelih češenj
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 25 g moke
- ¼ žličke cimeta
- 25 g rjavega sladkorja
- 25 g masla sobne temperature
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač premera 20 cm in globok 5 cm premažemo z maslom. V skledo presejemo moko s pecilnim praškom in cimetom, dodamo sladkor, zmešamo in v sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce, dodamo mleko in stopljeno maslo. Z ročnim mešalnikom sestavine povežemo v testo in stepamo tako, da dobimo gosto gladko zmes. Preložimo jo v pekač in površino poravnamo.
Češnjam odstranimo peclje in koščice. Uporabimo odstranjevalec koščic, da češnje ostanejo cele. Posujemo jih po testu in rahlo potlačimo v testo.
Oblogo naredimo tako, da maslo narežemo na kocke, vse sestavine damo v skledo in maslo s prsti vdelamo v moko, da dobimo drobtinasto maso, ki jo s prsti še malo obdelamo, da nastanejo za grah veliki koščki. Posujemo jih po češnjah in pekač postavimo v pečico.
Kolač pečemo 30 do 35 minut oziroma toliko časa, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v sredino testa, čista, ko jo izvlečemo. Pustimo ga v pekaču, da se nekoliko ohladi, nato ga z nožem ločimo od stranice pekača in preložimo na rešetko, kjer naj se ohladi do konca.
Za piknik kolač spečemo dan prej in ohlajenega vrnemo v čist pekač. Rahlo ga posujemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Kolač lahko zavijemo v folijo in odnesemo na piknik.