
Marinirani goveji steaki
Marinirani goveji steaki

Sestavine
- 2 goveja steaka od flama* po 250 g
- 1 žlica sončničnega olja
- ½ limone za natiranje mesa pred peko
- 1 zmečkana vejica rožmarina
marinada
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici oljčnega olja
- 2–3 stroki česna
- za palec velik kos nastrganega ingverja
- sok ½ limone
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica medu
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- 2 goveja steaka od flama* po 250 g
- 1 žlica sončničnega olja
- ½ limone za natiranje mesa pred peko
- 1 zmečkana vejica rožmarina
marinada
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici oljčnega olja
- 2–3 stroki česna
- za palec velik kos nastrganega ingverja
- sok ½ limone
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica medu
Postopek
V skledici zmešamo vse sestavine za marinado. Steaka položimo v plitvo skledo in ju prelijemo z marinado, ki naj ju povsem prekrije. Pokrijemo, postavimo v hladilnik in pustimo, da se marinira čez noč.
Z mesa obrišemo marinado in ga natremo s kančkom sončničnega olja. Rebrasto ponev močno segrejemo, meso natremo s celo limonino polovico in skupaj z vejico rožmarina pečemo po vsaki strani 3 do 4 minute, da je znotraj še rožnato (medium-rare), oziroma 1 minuto dlje, če želimo, da je bolj pečeno. Pustimo, da počiva 5 minut, nato ga prečno na vlakna narežemo na tanke rezine. Postrežemo s krompirjevim pirejem ali pomfritom.
Nasvet
Steak, izrezan iz spodnjega, mehkejšega dela flama, je zelo okusen, vendar nekoliko trši kos mesa. Seveda ga je treba očistiti vseh membran in loja. Ustrezno ga je treba marinirati in hitro speči.