
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Postopek
V teflonskem pekaču s premerom 24 cm počasi segrejemo kristalni sladkor in ga karameliziramo, nato pa zalijemo s hruškovim žganjem.
Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Hruškove polovice narežemo na centimeter debele rezine in jih porazdelimo v pekač na karameliziran sladkor. Pokapamo z limonovim sokom ter potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem.
Testo razvaljamo in izrežemo dve okrogli rezini v velikosti modla. En oblat potresemo z nasekljanimi kostanji, makom in rozinami ter pokrijemo z drugim oblatom. Nadevano testo z lopatico položimo na hruške in površino večkrat prebodemo z vilicami.
Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure. Pogača naj se ohlaja približno 20 minut, nato jo zvrnemo iz modla. Po želji lahko zraven ponudimo čokoladni sladoled ali stepeno sladko smetano.