Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hruškova pogača z nadevanim listnatim testom

Hruškova pogača z nadevanim listnatim testom

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

obloga

  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlici hruškovega žganja
  • 3 hruške (čvrste sorte)
  • sok ½ limone
  • ½ žličke cimeta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

testo z nadevom

  • 300 g svežega kvašenega listnatega testa
  • 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
  • 3 žlice zmletega maka
  • 2 žlici rozin

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

obloga

  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlici hruškovega žganja
  • 3 hruške (čvrste sorte)
  • sok ½ limone
  • ½ žličke cimeta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

testo z nadevom

  • 300 g svežega kvašenega listnatega testa
  • 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
  • 3 žlice zmletega maka
  • 2 žlici rozin

Postopek

1

V teflonskem pekaču s premerom 24 cm počasi segrejemo kristalni sladkor in ga karameliziramo, nato pa zalijemo s hruškovim žganjem.

2

Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Hruškove polovice narežemo na centimeter debele rezine in jih porazdelimo v pekač na karameliziran sladkor. Pokapamo z limonovim sokom ter potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem.

3

Testo razvaljamo in izrežemo dve okrogli rezini v velikosti modla. En oblat potresemo z nasekljanimi kostanji, makom in rozinami ter pokrijemo z drugim oblatom. Nadevano testo z lopatico položimo na hruške in površino večkrat prebodemo z vilicami.

4

Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure. Pogača naj se ohlaja približno 20 minut, nato jo zvrnemo iz modla. Po želji lahko zraven ponudimo čokoladni sladoled ali stepeno sladko smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.