
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Postopek
V teflonskem pekaču s premerom 24 cm počasi segrejemo kristalni sladkor in ga karameliziramo, nato pa zalijemo s hruškovim žganjem.
Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Hruškove polovice narežemo na centimeter debele rezine in jih porazdelimo v pekač na karameliziran sladkor. Pokapamo z limonovim sokom ter potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem.
Testo razvaljamo in izrežemo dve okrogli rezini v velikosti modla. En oblat potresemo z nasekljanimi kostanji, makom in rozinami ter pokrijemo z drugim oblatom. Nadevano testo z lopatico položimo na hruške in površino večkrat prebodemo z vilicami.
Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure. Pogača naj se ohlaja približno 20 minut, nato jo zvrnemo iz modla. Po želji lahko zraven ponudimo čokoladni sladoled ali stepeno sladko smetano.