
Španski vetrci s tremi kremami
Španski vetrci s tremi kremami

Sestavine
- 6 beljakov
- 350 g sladkorja
- 2 žlički kardamoma v prahu
- 1 žlička kakava
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 6 beljakov
- 350 g sladkorja
- 2 žlički kardamoma v prahu
- 1 žlička kakava
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C. Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Beljake damo v čisto skledo in jih z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem postopoma po žlicah dodajamo sladkor. Beljakova masa bo vedno bolj gosta in svilnata. Nežno vmešamo kardamom.
Z žlico na pekača enakomerno naložimo približno 48 kupčkov. Med kupčki naj bo nekaj prostora. S hrbtno stranjo žlice kupčke rahlo sploščimo in vanje naredimo jamice. S sitcem jih posipamo s kakavom in pečemo 1 uro, da se hrustljavo zapečejo. Pečico ugasnemo in vetrce pustimo v pečici, da se ohladijo. Naložimo jih na krožnik in postrežemo z različnimi kremami.
Recepti za kreme
Čokoladno-kostanjeva krema
125 g nasekljane temne čokolade stopimo v mikrovalovni pečici v 20-sekundnih intervalih (vmes jo vsakič premešamo) in pustimo, da se ohladi. Zmešamo 4 dl kisle smetane ali crème fraîche in 6 žlic sladkega kostanjevega pireja ter vmešamo v ohlajeno čokolado. (Kostanjev pire kupimo ali pa ga pripravimo sami, tako da olupljen kostanj skuhamo v oslajeni vodi in ga spiriramo.)
Krema s pasijonko in mangom
Izdolbemo pulpo 8 pasijonk in ji dodamo 1 nasekljan mango. Sadje približno 5 minut kuhamo na visoki temperaturi, da dobimo gosto in kašasto maso, nato jo pretlačimo skozi sito, da se znebimo semen. Stepemo 200 g sira maskarpone, 2 žlici sladkorja v prahu in 1 dl sladke smetane. Ko se zgosti, vmešamo še sadni pire. (Za ta recept lahko uporabimo tudi že pripravljen 100-odstotni pasijonkin in mangov pire.)
Krema z belo čokolado in pistacijami
V kozici zavremo vodo in dodamo 50 g izluščenih nesoljenih pistacijevih jedrc. Kozico za 10 minut postavimo na stran. Pistacije odcedimo, jim odstranimo kožice, tako da jih podrgnemo s čisto kuhinjsko krpo, nato jih drobno nasekljamo. V mikrovalovni pečici v 20-sekundnih intervalih stopimo 125 g nasekljane bele čokolade in pustimo, da se ohladi. 3 dl sladke smetane rahlo stepemo z 2 žlicama sladkorja v prahu. Vmešamo stopljeno čokolado in nasekljane pistacije.