Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Makov zavitek z višnjami

Makov zavitek z višnjami

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 10–12 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

makov nadev

  • 5 dl mleka
  • 350 g mletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 60 g masla
  • ščep cimeta

premaz

  • 3 žlice medu
  • 50 g masla

višnje

  • 4 žlice sladkorja
  • 300 g izkoščičenih višenj
  • 1 dl desertnega vina (portovec)

testo

  • 400 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • sladkor v prahu za posip

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

makov nadev

  • 5 dl mleka
  • 350 g mletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 60 g masla
  • ščep cimeta

premaz

  • 3 žlice medu
  • 50 g masla

višnje

  • 4 žlice sladkorja
  • 300 g izkoščičenih višenj
  • 1 dl desertnega vina (portovec)

testo

  • 400 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V kozico nalijemo mleko ter mu dodamo mak, sladkor in vaniljev sladkor. Zavremo. Dodamo maslo in med ter pustimo vreti na nizki temperaturi 3 minute. Dodamo še cimet in odstavimo s kuhalnika. Pustimo, da se zmes ohladi.

2

V ponvi karameliziramo sladkor in mu dodamo višnje. Prelijemo z vinom in dušimo 10 minut. Odcedimo in pustimo, da se višnje ohladijo.

3

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo v pravokotno obliko. Premažemo z makovim nadevom in posujemo z višnjami. Zvijemo.

4

Zavitek položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga nekajkrat prebodemo z vilicami. Pekač damo v pečico, segreto na 190 °C, in pečemo 45 minut. Za premaz stopimo maslo in ga zmešamo z medom. Vroč zavitek nato premažemo s premazom in pustimo, da se ohladi. Pred postrežbo ga posujemo s sladkorjem v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.