
Pršutov toč s polento
Pršutov toč je tradicionalna omaka iz pršuta in vina.
Pršutov toč s polento
Pršutov toč je tradicionalna omaka iz pršuta in vina.

Sestavine
pršutov toč
- 20 tankih rezin pršuta
- 1,8 dl rdečega vina – teran ali refošk
- 1 žlica oljčnega olja
polenta
- 70 g koruzne polente
- sol
- 20 g masla

Sočna in hrustljava "napaka"
Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.

Skrivnosti vrhunskih kuharjev: triki za popolne domače jedi
Ste se kdaj vprašali, v čem je skrivnost hrustljavo zapečene skorje vaše najljubše ribe in zakaj vam tega ne uspe doseči, čeprav ravnate po navodilih?

Recepti za pesto, ki popestrijo vsak krožnik
Pesto je v Italiji ena izmed najbolj priljubljenih omak, katere korenine segajo v Genovo, kjer so zmešali baziliko s pinjolami in preostalimi sestavinami.
Sestavine
pršutov toč
- 20 tankih rezin pršuta
- 1,8 dl rdečega vina – teran ali refošk
- 1 žlica oljčnega olja
polenta
- 70 g koruzne polente
- sol
- 20 g masla
Postopek
V lonec natočimo vročo vodo in jo solimo (pri kuhanju je razmerje med polento in vodo 1 : 3). Ko voda rahlo vre, dodamo polento in jo na zmernem ognju kuhamo 3 minute. Ves čas kuhanja polento mešamo z metlico, tako bomo preprečili, da nastanejo grudice. Ko se polenta začne gostiti, dodamo maslo, premešamo in odstavimo.
V večji ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje in na hitro popečemo rezine pršuta z obeh strani. Zalijemo z vinom in kuhamo še 1–2 minuti.
Ko postrežemo, na krožnike najprej naložimo rezine pršuta, dolijemo omako (toč) in na sredino dodamo polento.