
Losos z gorčico in zelenjava iz pečice s smetanovim hrenom
Kosilo, ki ne zahteva veliko dela, le čakanje da se speče!
Losos z gorčico in zelenjava iz pečice s smetanovim hrenom
Kosilo, ki ne zahteva veliko dela, le čakanje da se speče!

Sestavine
- 4 pastinaki
- 4 majhne surove rdeče pese
- 6 korenčkov
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 fileji lososa s kožo (vsak po 125 g)
- 2 žlici zrnate gorčice
- sol
- poper
smetanov hren
- 2 žlici naribanega hrena
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica nasekljanega kopra

To so najboljši koktajli za poletna druženja
Koktajli so mnogo več kot le pijača – so del doživetja, ki povezuje ljudi in ustvari sproščeno vzdušje.

Kralj azijske zelenjave v 6 preprostih receptih
Pak čoj je azijska zelnica, poznana tudi pod številnimi drugimi imeni. Ampak imena niso pomembna, lahko vam povemo, da je odličen.

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.
Sestavine
- 4 pastinaki
- 4 majhne surove rdeče pese
- 6 korenčkov
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 fileji lososa s kožo (vsak po 125 g)
- 2 žlici zrnate gorčice
- sol
- poper
smetanov hren
- 2 žlici naribanega hrena
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica nasekljanega kopra
Postopek
Zelenjavo olupimo. Pastinak in korenje narežemo po dolžni, rdečo peso pa na debele rezine. Pečico segrejemo na 200 °C. Vso zelenjavo zmešamo z oljem, solimo in popramo. Razporedimo jo po dveh pekačih (ali enem večjem) in pečemo 30 minut.
Lososa začinimo in premažemo z gorčico. Deset minut, preden je zelenjava pečena, ga damo na pekač k zelenjavi.
V skledici zmešamo hren, kislo smetano, kis, koper ter malo soli in popra. Lososa postrežemo z zelenjavo in hrenovo omako.
Smetanov hren
Obstajajo številne različice smetanovega hrena. Osnovna je, da sveže naribanemu hrenu (za osnovo lahko vzamemo tudi kisli hren iz kozarčka) dodamo samo kislo smetano in začinimo z belim poprom. S spreminjanjem razmerja med količino kisle smetane in hrena pripravimo omako različne gostote in ostrine.
Za različico s stepeno sladko smetano pa v 2,5 dl rahlo stepene smetane previdno vmešamo 100 g drobno naribanega hrena, ki smo ga zmešali s sokom polovice limone, žličko sladkorja in soljo.