Kaj boste skuhali danes?
Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano
Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.
Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano
Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.
Sestavine
- 1,5 kg težak kos pljučne (govejega fileja; očiščenega)
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- poprova zrna
- majhen šopek timijana
- 3 dl kisle smetane
- 3 žlice zrnate gorčice
- sol in poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1,5 kg težak kos pljučne (govejega fileja; očiščenega)
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- poprova zrna
- majhen šopek timijana
- 3 dl kisle smetane
- 3 žlice zrnate gorčice
- sol in poper
Postopek
Žar pripravimo za indirektno in direktno peko pri 160 °C. Na direkten ogenj postavimo manjšo ponev ali kozico, vanjo nalijemo olje ter dodamo narezan česen, strta poprova zrna in vejico timijana. Ko se olje segreje, kozico prestavimo na indirektno stran in pričnemo s peko. Meso postavimo na indirektno stran žara in pečemo pri 160 °C 30 do 40 minut ali dokler ne doseže središčne temperature 48 °C. Medtem meso s timijanovo vejico večkrat premažemo z aromatiziranim vročim oljem.
Ko dosežemo 48 °C, pečenko prestavimo na direkten ogenj in jo med stalnim obračanjem pečemo 5 minut ali dokler ne doseže središčne temperature med 52 in 54 °C za manj pečeno meso (medium-rare). Tudi med direktno peko pečenko večkrat premažemo z aromatiziranim oljem.
Ko je meso pečeno, ga vzamemo z žara in pustimo počivati 5 do 10 minut.
V skledici za omako zmešamo kislo smetano in gorčico. Solimo in popramo ter damo na stran. Meso prenesemo na čisto desko, ga narežemo na 2 do 3 cm debele rezine, solimo po okusu in postrežemo z gorčično smetano.