
Kaj boste skuhali danes?
Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano
Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.
Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano
Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.

Sestavine
- 1,5 kg težak kos pljučne (govejega fileja; očiščenega)
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- poprova zrna
- majhen šopek timijana
- 3 dl kisle smetane
- 3 žlice zrnate gorčice
- sol in poper

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

To italijansko jed s krompirjem in sirom obožujejo čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 1,5 kg težak kos pljučne (govejega fileja; očiščenega)
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- poprova zrna
- majhen šopek timijana
- 3 dl kisle smetane
- 3 žlice zrnate gorčice
- sol in poper
Postopek
Žar pripravimo za indirektno in direktno peko pri 160 °C. Na direkten ogenj postavimo manjšo ponev ali kozico, vanjo nalijemo olje ter dodamo narezan česen, strta poprova zrna in vejico timijana. Ko se olje segreje, kozico prestavimo na indirektno stran in pričnemo s peko. Meso postavimo na indirektno stran žara in pečemo pri 160 °C 30 do 40 minut ali dokler ne doseže središčne temperature 48 °C. Medtem meso s timijanovo vejico večkrat premažemo z aromatiziranim vročim oljem.
Ko dosežemo 48 °C, pečenko prestavimo na direkten ogenj in jo med stalnim obračanjem pečemo 5 minut ali dokler ne doseže središčne temperature med 52 in 54 °C za manj pečeno meso (medium-rare). Tudi med direktno peko pečenko večkrat premažemo z aromatiziranim oljem.
Ko je meso pečeno, ga vzamemo z žara in pustimo počivati 5 do 10 minut.
V skledici za omako zmešamo kislo smetano in gorčico. Solimo in popramo ter damo na stran. Meso prenesemo na čisto desko, ga narežemo na 2 do 3 cm debele rezine, solimo po okusu in postrežemo z gorčično smetano.