© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano

Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.

Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano

Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1,5 kg težak kos pljučne (govejega fileja; očiščenega)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • poprova zrna
  • majhen šopek timijana
  • 3 dl kisle smetane
  • 3 žlice zrnate gorčice
  • sol in poper

Sestavine

  • 1,5 kg težak kos pljučne (govejega fileja; očiščenega)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • poprova zrna
  • majhen šopek timijana
  • 3 dl kisle smetane
  • 3 žlice zrnate gorčice
  • sol in poper

Postopek

1

Žar pripravimo za indirektno in direktno peko pri 160 °C. Na direkten ogenj postavimo manjšo ponev ali kozico, vanjo nalijemo olje ter dodamo narezan česen, strta poprova zrna in vejico timijana. Ko se olje segreje, kozico prestavimo na indirektno stran in pričnemo s peko. Meso postavimo na indirektno stran žara in pečemo pri 160 °C 30 do 40 minut ali dokler ne doseže središčne temperature 48 °C. Medtem meso s timijanovo vejico večkrat premažemo z aromatiziranim vročim oljem.

2

Ko dosežemo 48 °C, pečenko prestavimo na direkten ogenj in jo med stalnim obračanjem pečemo 5 minut ali dokler ne doseže središčne temperature med 52 in 54 °C za manj pečeno meso (medium-rare). Tudi med direktno peko pečenko večkrat premažemo z aromatiziranim oljem.

3

Ko je meso pečeno, ga vzamemo z žara in pustimo počivati 5 do 10 minut.

4

V skledici za omako zmešamo kislo smetano in gorčico. Solimo in popramo ter damo na stran. Meso prenesemo na čisto desko, ga narežemo na 2 do 3 cm debele rezine, solimo po okusu in postrežemo z gorčično smetano.

Priljubljeni recepti

Peljmeni z mesom

Srednje zahtevno

Koruzne pogačice s poširanimi jajci in salso

Za krepak zajtrk ali brunch

1 h
Enostavno

Moštna kremna juha

Juha za jesenske dni

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.