Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Losos v pesni marinadi s solato iz citrusov in karameliziranih orehov

Losos v pesni marinadi s solato iz citrusov in karameliziranih orehov

Čas priprave 40 min + vsaj 48 ur za hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 3 surovi gomolji pese
  • 1 bio limona
  • prgišče drobno sesekljanega pehtrana
  • 100 g morske soli
  • lososov file (800 g) brez kože
  • 1 dl gina

solata

  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 50 g orehovih polovičk
  • 3 rožnate grenivke
  • 2 veliki pomaranči
  • 4–5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 175 g vodne kreše

Preberite tudi

Sestavine

  • 3 surovi gomolji pese
  • 1 bio limona
  • prgišče drobno sesekljanega pehtrana
  • 100 g morske soli
  • lososov file (800 g) brez kože
  • 1 dl gina

solata

  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 50 g orehovih polovičk
  • 3 rožnate grenivke
  • 2 veliki pomaranči
  • 4–5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 175 g vodne kreše

Postopek

1

Peso olupimo, limonovo lupino nastrgamo. Peso drobno nastrgamo in jo premešamo z limonovo lupino, pehtranom, sladkorjem in soljo.

2

Plitvo posodo obložimo z več plastmi prozorne kuhinjske folije, tako da jih polagamo v različnih smereh; visijo naj čez rob. V posodo nadevamo polovico pesine mešanice, jo pokapamo s polovico gina in na vrh položimo lososov file. Prekrijemo ga s preostalo peso in prelijemo s preostalim ginom, nato pa čim tesneje ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo. V hladilniku naj se marinira 48 do 72 ur; v tem času lososov file nekajkrat obrnemo (dlje ko ga pustimo v marinadi, čvrstejše bo meso). Tekočino, ki je stekla iz folije, popivnamo.

3

Ko se losos uleži, z njega temeljito postrgamo slano mešanico, ga operemo pod mrzlo vodo in dobro osušimo.

4

Pripravimo solato. V kozico damo sladkor, mu prilijemo 2 žlici vode in počakamo, da se pri najnižji temperaturi stopi. Mešanica naj zavre, da se začnejo delati mehurčki. Ko doseže stopnjo zlato rjavega karamela, kozico odstavimo. Vanjo stresemo orehe in dobro premešamo, da jih karamel povsem prekrije. Stresemo jih na pekač, obložen z naoljenim papirjem za peko, in počakamo, da se ohladijo.

5

Citruse olupimo in jih razdelimo na krhlje nad skledo, da prestrežemo njihov sok. Vsak krhelj razrežemo na dva ali tri dele. Štiri žlice soka zmešamo s ščepcem soli in sladkorja ter veliko črnega popra. Vmešamo olje.

6

Nazadnje narežemo lososa na tanke rezine. Krešo in koščke citrusov porazdelimo na osem krožnikov, na vrh naložimo rezine lososa. Potresemo jih z orehi, pokapamo s prelivom in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.