Kaj boste skuhali danes?
Losos v listnatem testu z nadevom iz špinače in pečene paprike
Losos v listnatem testu z nadevom iz špinače in pečene paprike
Sestavine
- 300 g pečene paprike v olju (iz kozarca)
- 30 g masla
- 250 g špinače
- 375 g listnatega testa
- 2 očiščena lososova fileja brez kosti (700 g vsak)
- 1 razžvrkljano jajce
- 1 limona in vodna kreša za okras in postrežbo
omaka
- 3 dl sladke smetane
- sok ½ limone
- 2 žlici bazilikinega pesta
- 2 žlici nasekljane sveže bazilike
- sol
- poper
Iskanja je konec: to je najboljši recept za razpokančke
Razpokančki so piškoti, ki so se krepko zasidrali med klasikami praznične peke. Ko poskusimo enega, se kar težko ustavimo.
Parmezan pod drobnogledom: razlike med parmigiano reggiano in grano padano
Dva najbolj znana italijanska trda sira, ki ju kar povprek označujemo za parmezan, se v resnici precej razlikujeta.
Ideja za nostalgično vikend kosilo: krpice z zeljem in mrežna pečenka
Zbrali smo nasvete za preprosto poceni jed, ki je med tednom lahko samostojen obrok, ob koncu tedna pa priloga slastni mrežni pečenki. Prav prijetno nostalgično kosilo!
Sestavine
- 300 g pečene paprike v olju (iz kozarca)
- 30 g masla
- 250 g špinače
- 375 g listnatega testa
- 2 očiščena lososova fileja brez kosti (700 g vsak)
- 1 razžvrkljano jajce
- 1 limona in vodna kreša za okras in postrežbo
omaka
- 3 dl sladke smetane
- sok ½ limone
- 2 žlici bazilikinega pesta
- 2 žlici nasekljane sveže bazilike
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Paprike posušimo in narežemo na tanke trakove. Špinačo operemo in liste nekoliko natrgamo.
V ponvi stopimo maslo, dodamo špinačo in jo hitro pretresemo, da ovene. Solimo jo in pustimo, da se ohladi, nato jo ožmemo, tako da iz nje iztisnemo čim več tekočine. V pečici segrejemo velik pekač.
Polovico listnatega testa zelo tanko razvaljamo, na približno 20 x 38 cm (najbolje je, če ga razvaljamo na papirju za peko, tako ga pozneje lažje prenesemo na pekač). Na sredo testa položimo lososov file, tako da je stran, kjer je bila koža, spodaj. Solimo ga in obložimo s papriko in špinačo. Solimo še drug file in ga položimo na zelenjavo zrcalno na spodnji file. Robove testa premažemo s stepenim jajcem.
Razvaljamo preostalo testo, po možnosti še tanjše, tako da je ta plast nekoliko večja od spodnje. Previdno jo položimo čez lososa, odrežemo odvečno testo in zlepimo robove. Iz preostanka testa izrežemo zvezdice ali druge okraske. Testo, ki pokriva lososa, premažemo s stepenim jajcem, ga okrasimo z zvezdicami in še te premažemo z jajcem.
Z dvema lopatkama lososa previdno prestavimo v segret pekač in pečemo 30 do 40 minut, do zlatorjave barve. Pustimo ga počivati približno 10 minut, medtem pa pripravimo omako.
Segrejemo smetano, dodamo limonov sok in pesto, solimo in popramo. Baziliko vmešamo v omako tik pred postrežbo. Lososa narežemo na rezine in ga postrežemo s toplo omako. Po želji ga okrasimo s krhlji limone in vodno krešo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Grahova juha z meto
Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!