
Jabolčne ladjice z borovnicami
Prijetna sadna sladica, ki se prileže h kavi.
Jabolčne ladjice z borovnicami
Prijetna sadna sladica, ki se prileže h kavi.

Sestavine
- 3 žlice masla
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 2 manjši jabolki
- ščepec pimenta
- ščepec cimeta
- 75 g borovnic
- 500 g listnatega testa
- malo moke za razvaljanje testa
- 1 razžvrkljano jajce

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 3 žlice masla
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 2 manjši jabolki
- ščepec pimenta
- ščepec cimeta
- 75 g borovnic
- 500 g listnatega testa
- malo moke za razvaljanje testa
- 1 razžvrkljano jajce
Postopek
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Nadev pripravimo tako, da v ponvi raztopimo maslo s 3 žlicami sladkorja. Vmešamo jabolka in začimbe ter kuhamo 5 minut, da se sadje zmehča, vendar še ni popolnoma kuhano. Odstranimo z ognja in vmešamo borovnice.
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 2 mm debelo. Narežemo ga na pravokotnike velikosti 8 x 11 cm, jih z vilicami nekajkrat prebodemo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Na sredino pravokotnikov razdelimo nadev, nato pa jih zapremo tako, da vse vogale pravokotnika povlečemo proti sredini in jih zlepimo z jajcem. S preostalim jajcem po površini premažemo ladjice.
Pečico segrejemo na 220 °C. Ladjice posujemo s preostalim sladkorjem in pečemo 20 minut, da postanejo zlato rjave. Nič ne de, če se med peko preveč odprejo, take so še lepše.