Kaj boste skuhali danes?
Testeninski rižek v solati z zelišči in limono
Lahke, sveže in okusne solate navdušujejo v številnih kombinacijah, priročne pa so tudi zato, ker jih lahko vzamemo s seboj na piknik ali izlet.
Testeninski rižek v solati z zelišči in limono
Lahke, sveže in okusne solate navdušujejo v številnih kombinacijah, priročne pa so tudi zato, ker jih lahko vzamemo s seboj na piknik ali izlet.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- 1⁄2 žlice svetlega sladkorja muskovado
- sol in poper
- 350 g testeninskega rižka
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- sok 1 velike limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek peteršilja
- 2 žlici kaper
- 50 g mandljevih lističev
- sol in poper
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- 1⁄2 žlice svetlega sladkorja muskovado
- sol in poper
- 350 g testeninskega rižka
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- sok 1 velike limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek peteršilja
- 2 žlici kaper
- 50 g mandljevih lističev
- sol in poper
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, česen drobno naribamo. V oplasteni ponvi na srednji temperaturi segrejemo oljčno olje in maslo. Dodamo čebulo in jo pražimo 10 do 15 minut ali toliko časa, da zarumeni in karamelizira. Dodamo česen in sladkor ter pražimo še 3 minute. Solimo in popramo po okusu.
Testeninski rižek skuhamo po navodilih na zavitku. Odcedimo ga, nato ga pomešamo z malo ekstra deviškega oljčnega olja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo ekstra deviško oljčno olje in limonov sok zmešamo z metlico in prihranimo. Rahlo popražimo mandljeve lističe.
Testeninski rižek pomešamo s čebulo in česnom, limonovim prelivom, drobno sesekljanimi zelišči, odcejenimi in oplaknjenimi kaprami ter polovico mandljevih lističev. Solimo in popramo. Naložimo v servirno skledo in posujemo s preostalimi mandljevimi lističi. Do postrežbe solato hranimo v hladilniku, pripravimo pa jo lahko do 3 dni vnaprej.
Namesto testeninskega rižka
Testeninski rižek lahko nadomestimo z drugimi drobnimi testeninami, rižem, kuskusom, piro, ješprenjem ... Kar imamo pri roki.