Kaj boste skuhali danes?
Testeninski rižek v solati z zelišči in limono
Lahke, sveže in okusne solate navdušujejo v številnih kombinacijah, priročne pa so tudi zato, ker jih lahko vzamemo s seboj na piknik ali izlet.
Testeninski rižek v solati z zelišči in limono
Lahke, sveže in okusne solate navdušujejo v številnih kombinacijah, priročne pa so tudi zato, ker jih lahko vzamemo s seboj na piknik ali izlet.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- 1⁄2 žlice svetlega sladkorja muskovado
- sol in poper
- 350 g testeninskega rižka
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- sok 1 velike limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek peteršilja
- 2 žlici kaper
- 50 g mandljevih lističev
- sol in poper
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- 1⁄2 žlice svetlega sladkorja muskovado
- sol in poper
- 350 g testeninskega rižka
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- sok 1 velike limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek peteršilja
- 2 žlici kaper
- 50 g mandljevih lističev
- sol in poper
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, česen drobno naribamo. V oplasteni ponvi na srednji temperaturi segrejemo oljčno olje in maslo. Dodamo čebulo in jo pražimo 10 do 15 minut ali toliko časa, da zarumeni in karamelizira. Dodamo česen in sladkor ter pražimo še 3 minute. Solimo in popramo po okusu.
Testeninski rižek skuhamo po navodilih na zavitku. Odcedimo ga, nato ga pomešamo z malo ekstra deviškega oljčnega olja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo ekstra deviško oljčno olje in limonov sok zmešamo z metlico in prihranimo. Rahlo popražimo mandljeve lističe.
Testeninski rižek pomešamo s čebulo in česnom, limonovim prelivom, drobno sesekljanimi zelišči, odcejenimi in oplaknjenimi kaprami ter polovico mandljevih lističev. Solimo in popramo. Naložimo v servirno skledo in posujemo s preostalimi mandljevimi lističi. Do postrežbe solato hranimo v hladilniku, pripravimo pa jo lahko do 3 dni vnaprej.
Namesto testeninskega rižka
Testeninski rižek lahko nadomestimo z drugimi drobnimi testeninami, rižem, kuskusom, piro, ješprenjem ... Kar imamo pri roki.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Krompirjeva solata s kislo smetano in hrenom
Klasična krompirjeva solata je odlična, a še boljša je, če jo nadgradimo s hrenom.