
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja

Sestavine
- 1 žlica lističev zelenega čaja
- 2 žlici surovega belega riža
- 2 žlici mehkega rjavega sladkorja
- 4 fileji lososa po pribl. 150 g
- oljčno olje
- ½ kumare
- 4 rdeče redkvice
- 2 pesti rukole
- rdeči vinski kis
- zelišča za posip
zeliščna majoneza
- 2 rumenjaka
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici blagega oljčnega olja
- 1 stisk limonovega soka
- velika pest drobno sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, drobnjak in pehtran)
- sol
- beli poper

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 žlica lističev zelenega čaja
- 2 žlici surovega belega riža
- 2 žlici mehkega rjavega sladkorja
- 4 fileji lososa po pribl. 150 g
- oljčno olje
- ½ kumare
- 4 rdeče redkvice
- 2 pesti rukole
- rdeči vinski kis
- zelišča za posip
zeliščna majoneza
- 2 rumenjaka
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici blagega oljčnega olja
- 1 stisk limonovega soka
- velika pest drobno sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, drobnjak in pehtran)
- sol
- beli poper
Postopek
Za majonezo v skledi dobro stepamo rumenjaka in gorčico, nato po kapljicah dodajamo olje in ves čas stepamo, da se zgosti. Vmešamo limonov sok in zelišča, solimo in popramo. Shranimo v hladilnik, kjer se obdrži do dva dni.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo z aluminijasto folijo. Zmešamo čajne lističe, riž in sladkor ter posujemo po foliji. Odrežemo še en kos folije in ga zgibamo tako, da dobimo pravokotnik, ki se bo prilegal pekaču. V to folijo naredimo veliko majhnih luknjic in nanjo položimo lososove fileje s kožo navzdol.

Pekač z rižem in čajem pristavimo na štedilnik na precej visoko temperaturo, da se začne čaj rahlo dimiti, nato na vrh položimo folijo z lososom. Pekač tesno pokrijemo z dodatno folijo in postavimo v pečico. Pečemo 5 minut, če želimo, da je losos v sredini še surov, ali 8 minut, če imamo raje prepečenega. Poškropimo ga z oljčnim oljem in solimo.
Kumaro z lupilnikom za zelenjavo narežemo na trakove, redkvice pa na tanke rezine. Na štiri krožnike damo po malo zeliščne majoneze, jo razmažemo z žlico in nanjo položimo lososa. Priložimo zabeljeno solato, osujemo z zelišči in ponudimo.