
Karpačo iz dimljenega lososa
Karpačo iz dimljenega lososa

Sestavine
- 50 g redkvic
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica močnega hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
- 100 g sladke smetane
- 400 g dimljenega lososa
- 100 g kuhane rdeče pese
- 2 pomaranči
- pest grahovih poganjkov ali kakšno drugo nežno zelišče
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje

Pod žarom: kako izbrati pravo žerjavico za najboljši rezultat
Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.

Ste za poletno osvežitev? Pripravite sivkin sirup
Kako ujeti poletje v steklenico in uživati v njegovem okusu tudi v drugih letnih časih? Odgovor je enostaven – s pripravo sivkinega sirupa!

Retro preobrazba: nostalgična vrnitev sardin
V tujini so postale sardine v konzervi retro kulinarična atrakcija. Nekdaj so bile simbol skromnosti, danes pa kraljujejo na krožnikih kot hranljiv trendovski obrok.
Sestavine
- 50 g redkvic
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica močnega hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
- 100 g sladke smetane
- 400 g dimljenega lososa
- 100 g kuhane rdeče pese
- 2 pomaranči
- pest grahovih poganjkov ali kakšno drugo nežno zelišče
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
Postopek
Najprej narežemo redkvice na tanke kroge. Stresemo jih v skledico, jih prelijemo s kisom in pustimo, da se namakajo vsaj 30 minut. Sladko smetano rahlo stepemo in jo v skledici premešamo s hrenom in soljo.
Peso narežemo na tanke kolobarje. Pomarančnim krhljem olupimo kožico in jim odstranimo pečke. Lososa narežemo na dolge, široke trakove in po 100 g trakov v lepi pravokotni obliki položimo na 4 pravokotne krožnike. Tu in tam položimo na lososa 3 rezine pese ter 6 rezin redkvic, ki so se namakale v kisu. Dodamo nekaj pomarančnih krhljev.
Nato z dvema čajnima žličkama oblikujemo iz hrena cmočke in na vsak krožnik položimo tri. Po vrhu nazadnje potresemo še grahove poganjke in pokapamo z malce oljčnega olja.
Pripravimo vnaprej
Vse posamezne sestavine lahko pripravimo dan vnaprej in jih čez noč shranimo v ločenih posodah v hladilniku. Z lososom lahko obložimo krožnike že prej in jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo.